Odnos tiska prema Katoličkoj Crkvi u Jugoslaviji u razdoblju od 1952. do 1970. godine na primjeru analize vinkovačkoga lista Novosti - Bendra, Ivana (2021)
Složenost odnosa jugoslavenske komunističke vlasti prema Katoličkoj Crkvi u okviru stvaranja novoga socijalističkoga društveno-političkoga uređenja tema je o kojoj će se u ovom radu progovoriti na temelju analize odnosa tiska prema Katoličkoj Crkvi u razdoblju od 1952. do 1970. godine. Na primjeru provedene kvantitativno-kvalitativne analize članaka objavljenih u vinkovačkom listu Novosti u odabranom razdoblju prikazat će se rezultati o učestalosti pojavljivanja, kao i kontekst u okviru kojega su se pojavljivale odabrane ključne riječi za analizu digitaliziranoga oblika novina (Katolička Crkva, svećenici, religija/religioznost, kler/klerikalizam, crkva, vjera, kršćanstvo). Na taj način cilj je analize tjednika Novosti utvrditi uočavaju li se određene promjene u odnosu tiska prema Katoličkoj Crkvi u razdoblju dugom devetnaest godina za vrijeme kojega se odvilo više događanja ključnih za propitivanje sveukupnoga odnosa Jugoslavije prema Katoličkoj Crkvi (od prekida diplomatskih odnosa između Svete stolice i Jugoslavije, potpisivanja Protokola, sve do ponovne uspostave diplomatskih odnosa).
The complexity of the Yugoslav communist government"s attitude towards the Catholic Church under the creation of a new socialist socio-political system is the topic that will be discussed in this paper based on the analysis of the press"s attitude towards the Catholic Church in the period from 1952 to 1970. Based on the quantitative-qualitative analysis of articles published in the Vinkovci newspaper Novosti in the selected period, we will show the frequency of occurrence results and the context in which the selected keywords for the analysis of the digital version of the newspaper appeared (Catholic Church, priests, religion/religiosity, clergy/clericalism, church, faith, Christianity). Thus, the analysis of the weekly Novosti aims to determine whether we can observe certain changes in the attitude of the press towards the Catholic Church over nineteen years, during which several events took place to question Yugoslavia"s overall attitude towards the Catholic Church (from the severance of diplomatic relations between the Holy See and Yugoslavia, the signing of the Protocol, all the way to the re-establishment of diplomatic relations).
Bibliografske bilješke uz tekst.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Novosti; Tisak -- Komunizam; Katolička Crkva; Jugoslavija