I zatvoreni radimo : organizacija rada Gradske knjižnice Rijeka tijekom lockdowna = Closed - but still working : the Rijeka city library work organization during the lockdown - Babić, Anja, knjižničarka (Array, 2021)
Cilj. Cilj je rada prikazati primjer dobre prakse poslovanja Gradske knjižnice Ri- jeka tijekom izvanrednih uvjeta rada u kojima knjižnice nisu bile ﬁzički otvorene za korisnike. Pristup/metodologija/dizajn. Rad je nastao na temelju praćenja primjera dobre prakse nastalih u Gradskoj knjižnici Rijeka tijekom lockdowna, tijekom ožujka i travnja 2020. godine te analizom kvantitativnih i kvalitativnih rezultata. U uvodu članka pred- stavljen je kontekst u kojem je tijekom ožujka i travnja 2020. godine Gradska knjižnica Rijeka organizirala svoje poslovanje. Članak je usmjeren na nove usluge i programske aktivnosti koje je Knjižnica pokrenula u novonastaloj situaciji te u digitalnom okru- ženju. U zaključku je izneseno razmišljanje o mogućnostima razvoja novopokrenutih usluga koje bi mogle postati, a od kojih neke to već i jesu, dio poslovanja Knjižnice. Rezultati. Predstavljeni rezultati dobiveni su praćenjem evidencije posjeta mrežnih stranica, društvenih mreža i YouTube kanala te statistikama dobivenima iz računalnog programa ZaKi, ali i promatranjem i analizom ponuđenih usluga i programskih aktiv- nosti. Društveni značaj. Ovim načinom rada lokalnoj je zajednici ponuđena mogućnost sudjelovanja u barem dijelu kulturnih aktivnosti u virtualnom svijetu koje su im tijekom lockdowna bile potpuno onemogućene u onom ﬁzičkom. Originalnost/vrijednost. Rad je prikaz primjera dobre prakse i poslovanja Grad- ske knjižnice Rijeka te zbog organizacijskih, logističkih i inih razlika među pojedinim knjižnicama nije u potpunosti primjenjiv na druge knjižnice u Republici Hrvatskoj, ali može biti dobar putokaz pri organizaciji poslovanja u uvjetima nesklonima za rad, pose- bice u uvjetima u kojima nije moguć ﬁzički pristup korisnika u knjižnicu.