Promicanje ekološke osviještenosti projektom "Zelena knjižnica" Društva bibliotekara Istre Promoting environmental awareness with the project "Green library" of the Association of librarians of Istria - Kraljević, Ivan, knjižničar; Afrić Rakitovac, Kristina (2021)
Cilj. U članku se govori o nastanku i aktivnostima projekta "Zelena knjižnica" u Istarskoj županiji. Cilj je rada omogućiti uvid u razloge nastanka i kronologiju djelovanja u sklopu projekta te ukazati na doprinos zelene knjižnice ekološkoj osviještenosti i ekološkoj pismenosti različitih dionika u lokalnoj zajednici. Metodologija. Analizom projekta "Zelena knjižnica" autori iznose prikaz djelovanja kroz projekt te utjecaja projekta na zajednicu. Rezultati. Rezultat rada jest prikaz djelovanja u sklopu projekta "Zelena knjižnica" od začetka ideje o projektu 2010. godine do kraja 2019. godine. Društveni značaj. Predstavljanje dobre prakse prvog projekta "Zelena knjižnica" koji je posložio kao uzor sličnim projektima. Originalnost. Prvi prikaz svih aktivnosti u sklopu projekta "Zelena knjižnica" od samog početka 2011. godine do kraja 2019. godine.
Goal. The paper discusses the origin and activities of the "Green Library" project in the County of Istria. The aim of the paper is to provide insight into the reasons for launching the project, chronology of the activities within the project, and point out the contribution of the green library to the environmental awarenes s and environmental literacy of various stakeholders and interested parties in the local community. Methodology. Through an analysis of the "Green Library" project, the author s present the project activities and the impact of the project on the community. Results. The outcome of the paper is a presentation of all activities within the "Green Library" project from the initial project idea in 2010 to the end of 2019. Social significance. Presentation of the good practice of the first "Green Library" project, which later served as a model for similar projects. Originality. The fi rst presentation of all activities within the "Green Library" project from the very beginning in 2011 to the end of 2019.
Prilozi na str. 411-423.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: str. 408-410.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Zelena knjižnica -- Zaštita okoliša -- Održivo društvo -- Lokalna zajednica -- Edukacija; Društvo bibliotekara Istre