Knjižnice i aplikacije za pametne telefone : Libraries and applications for smartphones - Lukačić, Petar (Array, 2021)
Cilj: U ovom radu nastoji se ukazati na mogućnosti korištenja pametnih telefona u praksi s posebnim osvrtom na postojeće hrvatske knjižnične aplikacije. Metodologija: Rad se zasniva na pregledu literature i dosadašnjih postignuća u uvođenju pametnih telefona u poslovanje hrvatskih narodnih knjižnica. Rezultati: Činjenicu da su pametni telefoni postali važan čimbenik naše svakodnevnice potvrđuje istraživanje koje je proveo Ipsos 2018. godine za Huawei a u kojemu se navodi da 70% ispitanika nosi pametni telefon sa sobom čak i kad na kratko izlazi iz stana.1 Digitalni svijet nas obavija i uzima sve veći dio naših života, a knjižničare sve više usmjerava da u svakodnevnom radu koriste mogućnosti digitalnih tehnologija kako bi korisnicima pružili što kvalitetniju uslugu. Knjižničarska parola "biti tamo gdje su i korisnici" odnosi se svakako i na pametne telefone. Društveni značaj: Ovim se radom ukazuje na prednosti pametnih telefona u pružanju novih usluga korisnicima hrvatskih narodnih knjižnica. Originalnost: U hrvatskoj knjižničarskoj literaturi nisu dosad na jednom mjesto okupljene informacije o pametnim telefonima i njihovoj primjeni u hrvatskim narodnim knjižnicama.