Zelena knjižnica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu : The Green library of the Faculty of humanities and social sciences in Zagreb - Zrnić, Lana (Array, 2021)
Cilj. Cilj je rada upoznati javnost, ponajprije knjižničarsku zajednicu, s programima Zelene knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu, realiziranima od 2018. do 2021. godine, koji ističu važnost usvajanja vještina i znanja o ekološkoj tematici radi podizanja svijesti o važnosti zaštite okoliša i održivom razvoju te promidžbe među korisnicima Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Pristup. U ovom će se radu obrazložiti teorijska i praktična primjena programa namijenjenih zaštiti okoliša i poticanja održivog razvoja društva u visokoškolskoj knjižnici, Knjižnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu i razmotriti kako se mogu uklopiti u programe drugih visokoškolskih knjižnica i fakulteta. Rezultati. U radu su prikazani različiti načini obrazovanja korisnika knjižnice o važnosti održivog razvoja i zaštiti okoliša od ožujka 2018. do ožujka 2021. godine. Rad je prepoznat i u stručnim, međunarodnim krugovima: Knjižnica Filozofskog fakulteta u Zagrebu prva je hrvatska knjižnica označena na IFLA-inoj stranici SDG Stories Map – IFLA Map of the World. Praktična primjena. Zelena knjižnica Filozofskog fakulteta organizira aktivnosti usmjerene zaštiti okoliša i poticanja održivog razvoja društva, namijenjene prvenstveno vlastitim korisnicima, ali i široj javnosti. Programi studija Filozofskog fakulteta pružaju brojne mogućnosti uklapanja zelenih tema u obliku otvorene nastave u smislu suradnje sa znanstvenim, nastavnim i nenastavnim osobljem Fakulteta, kao i sa znanstvenicima s drugih institucija i fakulteta te s drugim ustanovama i udrugama koje se bave srodnim temama. Društveni značaj. Cilj je svih aktivnosti širenje svijesti o održivom razvoju i društvu jer poticanje i osvještavanje problema vezanih uz zelene teme utječu na osobni razvoj sudionika programa podižući svijest o nužnosti zaštite okoliša.