Provođenje C-Change projekta u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" Šibenik : podizanje razine svijesti građana o klimatskim promjenama kroz aktivnosti sektora umjetnosti i kulture = "C-Change" project in the public library "Juraj Šižgorić" Šibenik : arts and culture activities for raising awareness on climate change - Šimić, Ana, knjižničarka (Array, 2021)
Cilj: Cilj je rada kroz aktivnosti Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" Šibenik u provođenju međunarodnog "C-Change" projekta prikazati mogućnosti knjižnica u djelovanju na podizanje razine svijesti građana o klimatskim promjenama. Pristup/metodologija/dizajn: U radu je opisan "C-Change" projekt temeljen na širenju dobre prakse grada Manchestera u kojem je Šibenik jedan od šest europskih gradova partnera, kao i aktivnosti i programi predstavnika kulture i umjetnosti tijekom njegovog provođenja, s naglaskom na djelovanje Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" Šibenik. Rezultati: Interes javnosti za programe koje je Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik organizirala u sklopu provođenja "C-Change" projekta pokazatelj je važnosti uloge knjižnica u informiranju, educiranju i usvajanju pozitivnih obrazaca ponašanja u svakodnevnome životu ne samo njezinih korisnika nego i društva u cjelini. Praktična primjena: U radu su izneseni primjeri dobre prakse Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" Šibenik i grada Šibenika u borbi s klimatskim promjenama, primjeri povezivanja predstavnika sektora kulture i umjetnosti u zajedničkim nastojanjima za poticanjem pozitivnih promjena te širenje primjera dobre prakse i povezivanje europskih gradova kroz program URBACT s ciljem jačanja svjesnosti o važnosti zaštite okoliša i konkretnim mjerama za njegovo očuvanje u urbanim sredinama zemalja članica Europske unije. Društveni značaj: Održavanje programa i planiranih aktivnosti kojima je naglasak na klimatskim promjenama te izvršavanje projektnih obaveza partnera, pa i u vrijeme pandemije uzrokovane virusom SARS-CoV-2 i unatoč njoj, "C-Change" projekt ispunio je svoj primarni cilj da umjetnost i kultura budu nositelji klimatskih promjena u gradovima. U Šibeniku je u tim nastojanjima knjižnica imala važnu ulogu.