Ombudsman za prava sportaša - primjer Slovenije - Kraljić, Suzana; Drnovšek, Katja (2021)
Novi slovenski Zakon o sportu iz 2017. donio je novu pravnu instituciju, ombudsman za prava sportaša. Vlada Republike Slovenije 1. travnja 2018. imenovala je Rožlea Prezelja za prvog ombudsmana za prava sportaša u Sloveniji. Imenovan je za razdoblje od pet godina. Postupak je kod ombudsmana za prava sportaša neformalan, povjerljiv i besplatan. Njegove djelatnosti usmjerene su prije svega brizi za prava sportaša i sportskih djelatnika. Ombudsman za prava sportaša ne može donositi formalne i obvezujuće odluke, ali može davati preporuke, inicijative ili voditi medijaciju i pregovore.
New Slovenian Sports Act of 2017 brought the new legal institution, the Sports Ombudsman. On April 1, 2018, the Government of the Republic of Slovenia, appointed Rožle Prezelj as the first Sports Ombudsman in Slovenia. He was appointed for a period of five years. The procedure with the Sports Ombudsman is informal, confidential and free of charge. His activities are focused primarily on the protection of athletes and sports workers' rights. The Sports Ombudsman may not render formal and binding decisions, but may make recommendations, initiatives or perform mediation and negotiations.
Bibliografija: 16 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Ombudsman -- Sport -- Prava sportaša -- Povjerljivost -- Neformalni postupak; Slovenija