Ombudsman za prava sportaša - primjer Slovenije - Kraljić, Suzana (Array, 2021)
Novi slovenski Zakon o sportu iz 2017. donio je novu pravnu instituciju, ombudsman za prava sportaša. Vlada Republike Slovenije 1. travnja 2018. imenovala je Rožlea Prezelja za prvog ombudsmana za prava sportaša u Sloveniji. Imenovan je za razdoblje od pet godina. Postupak je kod ombudsmana za prava sportaša neformalan, povjerljiv i besplatan. Njegove djelatnosti usmjerene su prije svega brizi za prava sportaša i sportskih djelatnika. Ombudsman za prava sportaša ne može donositi formalne i obvezujuće odluke, ali može davati preporuke, inicijative ili voditi medijaciju i pregovore.