Pravna priroda mjera usmjerenih na suzbijanje pandemije COVID-19 - Ofak, Lana (2021)
U ovom radu opisuju se mjere usmjerene na suzbijanje pandemije COVID-a 19 koje se odnose na pučanstvo. Mjere su prikazane s obzirom na njihove donositelje te je provedena analiza njihove pravne prirode. Prvo se analiziraju opće mjere koje donosi ministar nadležan za zdravstvo i Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske. Posebna je pozornost posvećena uputama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Drugi dio rada odnosi se na pojedinačne mjere, pri čemu se osobito problematizira način izricanja mjera samoizolacije kada te mjere naređuju epidemiolozi ili liječnici opće prakse. Na odgovarajućim mjestima u radu poseban osvrt daje se i na Rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske u predmetu br. U-I-1372/2020 i dr. od 14. rujna 2020. kojim Ustavni sud nije prihvatio prijedlog za ocjenu suglasnosti s Ustavom pojedinih odredaba Zakona o sustavu civilne zaštite te Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Završno se zaključuje o potrebi izmjena i dopuna Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.
This paper describes measures aimed at combating the COVID pandemic 19 related to the population. The measures are presented with regard to their adopters and an analysis of their legal nature was conducted. First, the general measures adopted by the Minister responsible for health and the Civil Protection Headquarters of the Republic of Croatia are analyzed. Special attention is paid to the instructions and recommendations of the Croatian Institute of Public Health. The second part of the paper refers to individual measures, where the way of imposing self-isolation measures is especially problematic when these measures are ordered by epidemiologists or general practitioners. At the appropriate places in the paper, special reference is given to the Decision of the Constitutional Court of the Republic of Croatia in case no. U-I-1372/2020 et al. of 14 September 2020 by which the Constitutional Court did not accept the proposal for the assessment of the constitutionality of certain provisions of the Civil Protection System Act and the Act Amending the Infectious Diseases Protection of the Population Act. The final conclusion is on the need for amendments to the Law on the Protection of the Population from Infectious Diseases.
Bibliografske bilješke uz tekst.
Sažetak ; Summary.
Keywords: COVID-19 -- Sigurnosne mjere -- Samoizolacija -- Pravna osnova; Stožer civilne zaštite -- Hrvatski zavod za javno zdravstvo