Implementacija pristupa temeljenog na dokazima učinkovitosti u prevencijskoj znanosti - Belošević, Matea; Ferić, Martina (2021)
Svrha rada je dati kritički osvrt na pristup temeljen na dokazima učinkovitosti, od definiranja ključnih pojmova do analize prednosti i prepreka za njegovu implementaciju u praksu. U radu se raspravlja o pristupu utemeljenosti na dokazima učinkovitosti, odnosno definiraju se pojmovi „praksa temeljena na dokazima učinkovitosti“ i „programi/intervencije temeljene na dokazima učinkovitosti“. Kritički se osvrće na ključne kriterije programa/intervencija temeljenih na dokazima učinkovitosti. Opisane su najznačajnije online baze učinkovitih programa i kategorije koje se koriste pri određivanju razine učinkovitosti programa/intervencija. Nadalje, raspravlja se i kritički osvrće na prednosti, ali i izazove korištenja pristupa temeljenog na dokazima učinkovitosti i kao i pri njegovoj implementaciji. Zaključno su predložene smjernice za buduća istraživanja te djelotvoran i učinkovit odabir i primjenu pristupa temeljenog na dokazima učinkovitosti u prevencijsku praksu.
The purpose of this paper is to critically review the evidence-based approach, from defining key terms to analyzing the advantages and barriers to its implementation in practice. The paper discusses the evidence-based approach, i.e. it defines the terms “evidence-based practice” and “evidence-based programs/interventions”. It critically examines the key criteria of evidence-based programs/interventions. The main online databases of evidence-based programs and categories used in determining the different levels of effectiveness of the program/intervention are described. In addition, the advantages, as well as the challenges, of evidence-based approach and its implementation are discussed and evaluated. The conclusion includes proposed guidelines for future research on effective and efficient selection and application of evidence-based approaches in prevention practice.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: str. 158-163.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Prevencijska znanost -- Programi -- Učinkovitost -- Praksa utemeljena na dokazima