Uporaba modernih tehnologija kao rizik za seksualno zlostavljanje i iskorištavanje djece i adolescenata putem interneta - Raguž, Ana (Array, 2021)
Napredak tehnologije u zadnjih dvadesetak godina nedvojbeno je promijenio način života pa tako i način odrastanja djece i mladih, a uporaba interneta postala je sastavnim dijelom svakodnevnih životnih aktivnosti. Korištenje modernim tehnologijama, osobito u okviru rizičnih online aktivnosti, u ovom će radu biti razmotreno kao rizik u kontekstu odrastanja, a od rizičnih ponašanja razmatrat će se seksting (engl. sexting), odnosno izmjenjivanje seksualnih sadržaja, seksualna prisila i iznuda (engl. sextortion) kao iznuđivanje seksualnih sadržaja te vrbovanje ili mamljenje (engl. grooming) kao zavođenje ili namamljivanje maloljetne osobe. Svi rizici bit će detaljno analizirani u kontekstu seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja putem interneta međusobnom povezanošću, razmatranjem posljedica kao i ulogom stručnjaka iz multikulturalne perspektive. Razvoj modernih tehnologija, kao i mogućnosti koje donosi, posebno u pandemiji, predstavljaju plodno tlo za ozbiljne prijetnje mentalnom zdravlju djece i mladih, ali i postavljaju zahtjeve pred sve one koji se bave zaštitom djece i mladih da kreiraju i razvijaju nove sustave zaštite djece.