Čimbenici otpornosti i iskustvo vršnjačkog nasilja Resilience factors and experience of peer violence - Belošević, Matea; Ferić, Martina; Mitrić, Ivana (2021)
Svrha je ovog rada utvrditi doprinos čimbenika otpornosti u objašnjenju doživljenog vršnjačkog nasilja kao temelju planiranja znanstveno utemeljenih intervencija za promociju pozitivnog razvoja/prevenciju rizičnih ponašanjamladih. Istraživanje je provedeno na uzorku od 1647 adolescenata iz Varaždinske županije, a raspon dobi kreće seod 14 do 19 godina. Za potrebe ovog rada korišten je Upitnik o demografskim podacima (izrađen za potrebe projekta), CTC Upitnik za učenike (Mihić, Novak i Bašić, 2010) i Modificirana verzija Resilience and Youth Development Module (California Department of Education, 1997). U svrhu ostvarivanja cilja ovog istraživanja od statističkih metoda i analiza korištena je logistička regresijska analiza. Provedenom logističkom regresijskom analizom utvrđeno je da se na temelju spola, dobi, individualnih čimbenika otpornosti (suradnja i komunikacija, samoučinkovitost, empatija, rješavanja problema, samosvijest, ciljevi i aspiracije), čimbenika otpornosti u okruženju vršnjaka (visoka očekivanja – prosocijalni vršnjaci, brižni odnosi), čimbenika otpornosti u obiteljskom okruženju (visoka očekivanja, brižni odnosi, smislena uključenost) te čimbenika otpornosti u zajednici (visoka očekivanja, brižni odnosi, smislena uključenost) zajedno može objasniti 13,8% doživljenog vršnjačkog nasilja barem jednom u posljednja četiri tjedna. Prediktori koji povećavaju vjerojatnost doživljenog vršnjačkog nasilja jesu ženski spol i empatija. S druge strane prediktori koji smanjuju vjerojatnost doživljenog vršnjačkog nasilja jesu suradnja i komunikacija, samoučinkovitost, visoka očekivanja – prosocijalni vršnjaci te brižni odnosi s vršnjacima i u obiteljskom okruženju.
The aim of this study is to determine the role of resilience factors in peer violence experienced by youth as the basis of planning evidence-based interventions for positive development promotion and risk behaviour prevention among youth. Our research was based on a sample of 1,647 adolescents, aged 14-19 years, from Varaždin County.The following questionnaires were used in this study: the Demographic Data Survey (developed for the purpose of this project), the CTC Youth Survey (Mihić, Novak and Bašić, 2010), and a modified version of the Resilience and YouthDevelopment Module (California Department of Education, 1997). Using logistic regression analysis, we found that13.8 % of peer violence experienced at least once in the last four weeks can be explained by a combination of sex, age, individual resilience factors (cooperation and communication, self-efficacy, empathy, problem solving, self-awareness, goals and aspirations), resilience factors in the peer environment (high expectations – prosocial peers, caring relationships), resilience factors in the family environment (high expectations, caring relationships, meaningful participation), and resilience factors in the community (high expectations, caring relationships, meaningful participation). Predictors that increase the probability of experiencing peer violence are empathy and the female sex. On the other hand, the predictors that reduce the probability of experiencing peer violence are cooperation and communication, self-efficacy, high expectations – prosocial peers, and caring relationships with peers and family.
Bibliografija: str. 42-46.
Sažetak ; Abstract.
Tekst usporedno na hrv. i engl. jeziku.
Keywords: Vršnjačko nasilje -- Adolescenti -- Otpornost