Ples na rubu okolnosti i iskustva položaja mladih u NEET statusu na području Grada Zagreba - Majdak, Marijana; Baturina, Danijel; Berc, Gordana (2021)
NEET populaciju čine mladi koji nisu uključeni u obrazovanje, prekvalifikaciju ni na tržište rada. Cilj kvalitativnog istraživanja u kojem je sudjelovalo 15 stručnjaka i 25 mladih pripadnika NEET populacije s područja grada Zagreba bio je steći uvid u iskustva pripadnika NEET populacije i stručnjaka koji s njima rade vezano uz rizike koji dovode mlade do NEET statusa te uz njihovu perspektivu za zapošljavanje. Glavni rezultati pokazuju da razloge za nezaposlenost mladi vide u vlastitim neodgovarajućim obrazovnim i stručnim kvalifikacijama s obzirom na potrebe tržišta rada i u nedovoljnoj potpori javnih ustanova u nalaženju posla. Stručnjaci također prepoznaju obrazovni sustav i nepovoljnosti tržišta rada kao čimbenike rizika ulaska mladih u NEET status. Oni izvještavaju o nedostatnim evidencijama NEET populacije, njihovu otežanom dohvatu, teškom izlasku iz NEET statusa te o posljedicama tog statusa za mlade i društvo. Rad daje preporuke za unapređenje politika na lokalnoj i nacionalnoj razini te prakse u radu s NEET populacijom.
The NEET population encompasses young people who are not involved in education, retraining or the labour market. The aim of this research was to gain insight into the experiences that members of the NEET population and professionals who work with them have had regarding the risks that lead young people to NEET status, and regarding their employment prospects. The participants were 15 experts and 25 young NEETs. Focus groups and semi-structured interviews were conducted with the purpose of data collecting. Data were analysed by the mix method. The main results have shown that young people see the reasons of their unemployment in their educational and professional qualifications that are not compatible with the labour market. They have also reported on insufficient support of public institutions they experienced while looking for work. Experts have recognized an incompatibility of the educational system and the labour market and this situation has been highlighted as a significant risk factor for young people entering the NEET status. They have also reported on insufficient institutional evidence and systematic recording of the NEET population at the national and local levels, as well as on difficulties in monitoring the NEET population. Experts have marked leaving the NEET status and the consequences of this status as a challenging effort for both young people and the society.
Bilješke uz tekst.
Bibliografija: str. 123-127.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Javne ustanove -- NEET populacija -- Mladi -- Tržište rada -- Zaposlenje -- Obrazovanje; Grad Zagreb