Potencijal poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Bosne i Hercegovine za zaštitu oznakom kvalitete proizvoda Europske unije - Čagalj, Marin; Grgić, Ivo; Paštar, Mate; Ivanković, Marko (2021)
Svjetsko tržište hrane zasićeno je cjenovno konkurentnim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima često dvojbene kvalitete. Europska unija je još devedesetih godina prošlog stoljeća uspostavila jedinstveni sustav za zaštitu naziva tradicionalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji svojom kvalitetom i posebnim značajkama nastaju pod utjecajem ljudskih ili prirodnih čimbenika, a specifični su za određeno zemljopisno područje, ili su proizvedeni prema tradicionalnim recepturama ili metodama proizvodnje. Takvi proizvodi, iznimne kvalitete i posebnosti označeni su znakom za zaštićenu oznaku izvornosti (ZOI), zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla (ZOZP) ili zajamčeno tradicionalni specijalitet (ZTS). U ovome radu uz pomoć kontroliranog uzorka eksperata iz područja kvalitete hrane, analizirani su potencijali zaštite oznakama kvalitete poljoprivredno-prehrambenih proizvoda s područja Bosne i Hercegovine. Ispitanici smatraju da od vina Žilavka ima najveći potencijal, od sireva Livanjski polutvrdi sir, dok od mesnih proizvoda je to Tradicionalno jelo-raštika sa suhim mesom.
Worldwide food markets are saturated with price-competitive agri-food products of often dubious quality. In the 1990's, the European Union established a unique system for the protection of the names of traditional agri-food products which, by their quality and special characteristics, are influenced by human or natural factors and are specific to a particular geographical area, or produced according to traditional recipes or production methods. . Such products, of exceptional quality and special features, are marked with a protected designation of origin (PDO) mark, a protected geographical indication (PGI) or a guaranteed traditional specialty (GTS). In this paper, a controlled sample of experts in the field of food quality, evaluated and analyzed the potentials of protection of quality labels of agri-food products from the territory of Bosnia and Herzegovina. Respondents believe that Žilavka has the greatest potential from wine, from Livno semi-hard cheese, while from meat products it is Traditional meal-raštika with dried meat.
Die weltweiten Lebensmittelmärkte sind gesättigt mit preislich konkurrenzfähigen Agrar- und Lebensmittelprodukten von oft zweifelhafter Qualität. In den 90er Jahren hat die Europäische Union ein einzigartiges System zum Schutz der Namen traditioneller Agrar- und Lebensmittelprodukte eingeführt, die durch ihre Qualität und besonderen Eigenschaften von menschlichen oder natürlichen Faktoren beeinflusst werden und spezifisch für ein bestimmtes geographisches Gebiet sind oder nach traditionellen Rezepten oder Produktionsmethoden hergestellt werden. Solche Erzeugnisse von außergewöhnlicher Qualität und besonderen Merkmalen werden mit einer geschützten Ursprungsbezeichnung (g.U.), einer geschützten geografischen Angabe (g.g.A.) oder einer garantiert traditionellen Spezialität (g.t.S.) gekennzeichnet. In dieser Arbeit hat eine kontrollierte Stichprobe von Experten auf dem Gebiet der Lebensmittelqualität, die Potentiale des Schutzes von Qualitätskennzeichen von Agrar- und Lebensmittelprodukten aus dem Gebiet von Bosnien und Herzegowina bewertet und analysiert. Die Befragten glauben, dass Žilavka das größte Potential unter den Weinen und der Livno-Halbhartkäse unter den Käsesorten haben, während es bei den Fleischprodukten die traditionelle Raštika (Grünkohl) mit getrocknetem Fleisch ist.
Il mercato mondiale è saturo di prodotti agroalimentari a buon prezzo, ma spesso di qualità discutibile. L’Unione europea, a partire dagli anni Novanta del secolo scorso, ha instaurato un sistema unico di tutela delle denominazioni dei prodotti agroalimentari tradizionali che, con la loro qualità e le loro particolari caratteristiche, sono influenzati dai fattori umani o naturali e sono specifici di una determinata area geografica, oppure sono prodotti in base a ricette o a metodi di produzione tradizionali. Simili prodotti, aventi qualità e caratteristiche eccezionali, sono contrassegnati con i marchi di Denominazione di origine protetta (DOP), di Indicazione geografica protetta (IGP) o di Specialità tradizionale garantita (STG). In questo studio, con l’aiuto di un campione controllato di esperti nel settore della qualità alimentare, è stato analizzato il potenziale di tutela con i marchi di qualità dei prodotti agroalimentari del territorio della Bosnia ed Erzegovina. Gli intervistati ritengono che, tra i vini, la Žilavka abbia il maggior potenziale, mentre tra i formaggi, il maggior potenziale di tutela è stato attribuito al formaggio a pasta semidura di Livno (Livanski polutvrdi sir). Tra i prodotti a base di carne, invece, quello col maggior potenziale di tutela è un piatto della tradizione: il cavolo nero con carne secca (raštika sa suhim mesom).
El mercado mundial de productos alimentarios está saturado de productos agroalimentarios de precio competitivo y de calidad a menudo dudosa. En la década de 1990, la UE estableció un sistema único para la protección de las denominaciones de productos tradicionale agroalimentarios que, por su calidad y características especiales, se crean bajo la influencia de factores humanos o naturales y son específicos de un área geográfica particular o se producen de acuerdo con las recetas o métodos de producción tradicionales. Dichos productos, de calidad excepcional y características especiales, están marcados con una marca de Denominación de Origen Protegida (DOP), una Indicación Geográfica Protegida (IGP) o una Especialidad Tradicional Garantizada (ETG). En este trabajo, con la ayuda de una muestra controlada por expertos en el campo de la calidad alimentaria, se analizaron las potenciales de protección de las etiquetas de calidad de los productos agroalimentarios del territorio de Bosnia y Herzegovina. Los encuestados creen que, entre los vinos, el mayor potencial tiene la Žilavka, entre los quesos, el queso semiduro de Livno y entre los productos cárnicos, la comida tradicional raštika (berza col) con carne seca.
Bibliografija: 5 jed.
Sažetak ; Abstract ; Zusammenfassung ; Resumen ; Riassunto.
Keywords: Poljoprivredno-prehrambeni proizvodi -- Oznaka zemljopisnog porijekla -- Oznaka izvornosti; EU; BiH -- Hrvatska