Povezanost stavova prema djeci izbjeglicama, interkulturalnih stavova i preferencija prema glazbi svijeta - glazbeno-pedagoške implikacije - Dobrota, Snježana (2021)
U radu je istražen utjecaj dobi/godine studija studenata na njihove stavove prema djeci izbjeglicama, na interkulturalne stavove i na preferencije glazbi svijeta te je ispitana povezanost između stavova prema djeci izbjeglicama, interkulturalnih stavova i preferencija glazbi svijeta. U okviru istraživanja primijenjen je upitnik općih podataka, Skala stavova prema djeci izbjeglicama (Attitude Questionnaire toward Refugee Children – AQReC), Upitnik interkulturalnih stavova (Munroe Multicultural Attitude Scale Questionnaire – MASQUE) te skala procjene za ispitivanje preferencija glazbenih ulomaka na uzorku od 259 studenata Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Rezultati ne potvrđuju utjecaj dobi/godine studija na stavove studenata prema djeci izbjeglicama ni na njihove interkulturalne stavove. Potvrđen je utjecaj dobi/godine studija na preferencije glazbi svijeta, pri čemu studenti viših godina studija pokazuju veće preferencije takve glazbe. I, konačno, rezultati potvrđuju da studenti koji imaju pozitivnije stavove prema djeci izbjeglicama, imaju i pozitivnije interkulturalne stavove i veće preferencije glazbi svijeta. Autorica ističe važnost interkulturalnog glazbenog obrazovanja za formiranje studentskih interkulturalnih stavova te njihovih stavova prema djeci izbjeglicama.
This paper has explored the influence of students’ age/year of study on their attitudes towards refugee children, on their intercultural attitudes and on their world music preferences. It has also examined the relationship between attitudes towards refugee children, intercultural attitudes and world music preferences.As part of the research, a sociodemographic questionnaire, the Attitude Questionnaire towards Refugee Children (AQReC), the Munroe Multicultural Attitude Scale Questionnaire (MASQUE) and sound questionnaire were administered to 259 students of the Faculty of Humanities and Social Sciences, University of Split. The results do not confirm the influence of age/year of study on students’ attitudes towards refugee children and on their intercultural attitudes. The influence of age/year of study on the world music preferences has been confirmed, where students of higher years of study had showed greater preferences for such music. And, finally, the results confirm that students who have more positive attitudes towards refugee children also have more positive intercultural attitudes and greater world music preferences. The author emphasizes the importance of intercultural music education for the formation of students’ intercultural attitudes and their attitudes towards refugee children.
Bibliografske bilješke uz tekst.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Glazbene preferencije -- Glazba -- Interkulturalni stavovi -- Nastava glazbenog odgoja -- Djeca -- Izbjeglice