Vokalni citati slavonskog melosa u skladbi Vukovarski requiem autora Davora Bobića - Drenjančević, Zdravko (2021)
Nakon Prvoga svjetskog rata, pojavom neonacionalnog smjera, započinje razdoblje značajnije primjene slavonskog melosa u umjetničkoj glazbi. Od 50-ih godina prošlog stoljeća ta je primjena, različitim intenzitetom, prisutna sve do danas pa tako glazbenom opusu nadahnutom slavonskim melosom pripada više od 60 skladateljskih ostvarenja. U sklopu našeg istraživanja tog opusa izdvojili smo skladbu varaždinskog skladatelja Davora Bobića pod nazivom Vukovarski requiem. Na stvaranje ove četverostavačne simfonije skladatelja su potaknula ratna stradanja grada Vukovara za vrijeme Domovinskog rata. Unutar opusa nadahnutog slavonskim melosom samo prvi stavak Bobićeve simfonije, Predskazanje, sadrži vokalne citate u izvedbi izvornog ženskog pjevačkog sastava. To je pobudilo naš znanstveni interes te postalo temom ovog rada. Skladatelj preuzima i razrađuje melodiju tradicijskog žetvenog napjeva Tri jetrve žito žele, naglašavajući citatom pripadnost grada Vukovara Slavoniji. Dokazavši podrijetlo preuzetog citata, analitički smo prikazali načine njegove primjene te ulogu izvornog ženskog pjevačkog sastava u stvaranju asocijacija slavonskog melosa.
After the First World War, with the appearance of the neo-national musical direction, the period of a more significant use of Slavonian melos10 in art music began. Though varying in intensity, it has been present since the 1950s until today, so that the musical opus inspired by Slavonian melodies includes over 60 compositions. As a part of our research of this opus, we singled out a composition by the composer Davor Bobić called Vukovarski requiem. The composer was inspired to create this four-movement work by the ravages of war that the town of Vukovar suffered during the Homeland War. Within the opus inspired by Slavonian melos, only the first movement of Bobić’s symphony, Predskazanje, contains vocal quotations performed by the traditional female singing group. This aroused our scientific interest and became the subject of this paper. The composer takes over and elaborates the melody of the traditional harvest tune Tri jetrve žito žele, using the quote to emphasize that the town of Vukovar belongs to Slavonia. Having proven the origin of the quotation, we analytically presented the ways of its application and the role of the original female singing group in creating associations of Slavonian melos.
Bibliografske bilješke uz tekst.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Vukovarski requiem; Rekvijemi -- Simfonija -- Slavonski melos -- Vokalni citati