Percepcija duhovnosti i duhovne srbi kao prediktor percepcije kompetencija u pružanju duhovne skrbi studenata sestrinstva - Prlić, Nada; Podgorelec, Franjo; Barać, Ivana, psihologinja (2021)
Cilj istraživanja bio je ispitivanje percepcije duhovnosti, duhovne skrbi i kompetencija u pružanju duhovne skrbi studenata sestrinstva. Provedeno je presječno istraživanje u kojem je sudjelovalo 456 studenata sestrinstva. Instrumenti istraživanja bili su anketni upitnici: upitnik o općim obilježjima ispitanika, skala ocjena duhovnosti i duhovne skrbi (SSCRS) i skala kompetencija duhovne skrbi (SCCS). Rezultati provedenog istraživanja utvrđuju da postoji visoka razina percepcije duhovnosti i duhovne skrbi te kompetencija duhovne skrbi kod studenata sestrinstva. S obzirom na opća obilježja ispitanika pokazuje se da postoje razlike prema spolu, dobi, završenoj srednjoj školi, radnom iskustvu, vjerskoj pripadnosti, prakticiranju vjere, osposobljenosti za utvrđivanje duhovnih potreba. Rezultati regresijske analize pokazuju da su duhovnost i duhovna skrb značajni prediktori kompetencija duhovne skrbi.
The objectives of this cross-sectional study were to research nursing students’ the perceptions of spirituality, spiritual care, and spiritual care competencies in providing spiritual care. Respondents were 456 nursing students. Study instruments were: a questionnaire on the general characteristics of the respondents, Spirituality and Spiritual Care Rating Scale (SSCRS), and Spiritual Care Competency Scale (SCCS). The results showed a high level of perception of spirituality, spiritual care, and spiritual care competency in nursing students. There are differences according to gender, age, high school education, work experience, religious affiliation, religious practice, competence in spiritual care assessment. The results of the regression analysis showed that spirituality and spiritual care are significant predictors of spiritual care competencies.
Bibliografija
Sažetak ; Summary.
Keywords: Studenti -- Sestrinstvo -- Duhovna skrb -- Duhovnost