Obrazovno-političke postavke u Europskoj uniji što o obrazovanju možemo naučiti od Sparte i Atene? - Batarelo Kokić, Ivana; Kokić, Tonči (2021)
Razumijevanje rodoslovlja i društvene uvjetovanosti promjena obrazovnih sustava može se tražiti u antičkim izvorima: Sparti i Ateni. Interpretacijom su uspoređeni obrazovni sustavi antičkih polisa, a neka njihova obilježja su na razini jukstapozicije uspoređena s obrazovnim politikama Europske unije. Usporedbom je potvrđena hipoteza o postojanju zajedničkih prioritetnih odgojno-obrazovnih tema u društvima istog rodoslovlja na različitom stupnju povijesnog i tehnološkog razvoja. Stereotipna interpretacija vidi Spartu kao zajednicu hrabrih patriota vojnika u kojoj je obrazovanje bilo apsolutno politički institucionalizirano, dok se Atena percipira kao demokratska zajednica humanistički obrazovanih slobodnih građana bez izravne stroge političke kontrole obrazovanja. Na razini jukstapozicije, antički obrazovni sustavi uspoređeni su sa suvremenom europskom obrazovnom politikom s obzirom na: (1) svrhu obrazovanja; (2) dostupnost obrazovanja; (3) strukturiranost kurikuluma i vrijednosne pokazatelje; (4) prepoznavanje talenta i (5) praćenje kvalitete obrazovanja. U zaključku rada navode se ograničenja studije te se naglašava temeljna srodnost tema koje su se istakle analizom.
Understanding the genealogy and the social and political conditions for changes in education systems can be traced back to ancient sources: Sparta and Athens. In this paper, referring to Bereday’s model of comparative analysis, comparisons of education systems were conducted at two levels. The comparison of the social structure and education systems of ancient city-states (poleis) was carried out at the level of interpretation, while the comparison of key educational themes recognized in ancient city-states with the European Union educational policy was carried out at the level of juxtaposition. The analysis at the level of juxtaposition was made to test the hypothesis of presence of common priority educational themes in societies that have a common genealogy but differ in the degree of historical and technological development. At the level of interpretation, in the stereotypical portrayal of these two societies, Sparta is seen as a community of brave patriots soldiers, equal men, and women, while Athens is seen as a democratic community of free citizens cultivated with humanistic education. In Sparta, education was strategically important and therefore institutionally regulated in detail, it was compulsory and under the direct and absolute control of political power. Education implied a general initiation process and a specific transformation of youth to support the community’s survival and its way of life. The Athenians abandoned exclusively military life and education and directed the education of the youth towards physical exercise, music, literacy, and arithmetic. In Athens, political power did not directly manage education, nor was it formally compulsory. At the level of juxtaposition, ancient educational systems were compared to the modern European educational system. Ancient society can be considered the source of modern Western society.
Bibliografske bilješke uz tekst.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Obrazovna politika -- Komparativna pedagogija -- Filozofija -- Polis; EU