Dimenzije prostora u Podgorki Vjenceslava Novaka - Durić, Dejan (2020)
Već je Ivo Frangeš zamijetio da se književni opus Vjenceslava Novaka može podijeliti u nekoliko krugova te ih je izdvojio na temelju tematskoga kriterija. Tako prvi čine Senj i njegovi problemi te društveni procesi; drugi čini senjska okolica ili Podgorje; treći se odnosi na građanski kontekst Senja i Zagreba, a četvrti na svijet obespravljenih urbanih masa u Zagrebu i Senju. Već iz ove podjele naslućuje se mogućnost drugačijega sagledavanja Novaka opusa: na temelju prostora, pa stoga možemo govoriti o Senju, Zagrebu i Podgorju kao glavnim toposima. Roman Podgorka Vjenceslava Novaka, kako i sam naslov upućuje, u tom bi kontekstu ulazio u domenu autorova stvaralaštva koja se bavi prostorom i problematikom Podgorja. Cilj izlaganja je povezati koncept književne geografije s modusom romanse. Sagledavat će se književna konstrukcija prostora te njezina isprepletenost s društvenom konstrukcijom prostora. Razmotrit će se kako su prostorne odrednice dovedene u vezu sa Sojinim konceptom thirdspace te modusom romanse kao primarnim oblikom organiziranja naracije.
Ivo Frangeš had already noticed that the literary opus of Vjenceslav Novak can be divided into several circles and he singled them out on the basis of thematic criteria. So, Senj and its problems and social processes made up the first; Senj’s surroundings or Podgorje made up the second; the third relates to the civic context of Senj and Zagreb, and the fourth was the world of the deprived urban masses in Zagreb and Senj. From this division, the possibility of a different view of Novak’s opus is already hinted at: based on space, and therefore we are able to speak about Senj, Zagreb and Podgorje as the main topoi. The novel Podgorka (Foothill Woman) by Vjenceslav Novak, as the title itself suggests, in this context would enter the domain of the author’s work that deals with the space and problematic of Podgorje. The goal of the presentation is to connect the concept of literary geography with the mode of romance. The literary construction of the space and its intertwinement with the social construction of the space will be examined. Also to be considered is how spatial determinants are brought into connection with Soya’s concept of thirdspace and the mode of romance as the primary form of the organisation of the narration.
2. Senjski interdisciplinarni simpozij "Dragi Novače!", Senj, 26.-27.4.2019.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: str. 37.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Podgorje; Hrvatska književnost 19./20. st. -- Hrvatska proza -- Prostor -- Književna geografija; Novak, Vjenceslav