Računalne provjere znanja u sustavu Moodle u kontekstu diferencijacije vrednovanja - Marin, Gabrijela; Fabac, Sanja (2020)
Istraživanje je provedeno tijekom nastave na daljinu (školske godine 2019./2020.), na uzorku od 49 učenika dvaju prvih razreda Medicinske škole Ante Kuzmanića, u Zadru. Cilj istraživanja je bio empirijski istražiti mogućnost korištenja brzih računalnih provjera u pristupu vrednovanju naučenog, u uvjetima pandemije. Tijekom četiri tjedna učenici su poučavani asinkrono-korištenjem digitalnih sadržaja u digitalnoj bilježnici (OneNote Class Notebook) i sinkrono-korištenjem video poziva. Uspješnost online poučavanja provjerena je rješavanjem tri vremenski ograničene računalne provjere, u sustavu Moodle. Svaka od računalnih provjera sadržavala je određen omjer pitanja koja provjeravaju različite kognitivne razine. Nakon što su učenici riješili računalnu provjeru srednje razine, morali su odabrati računalnu provjeru osnovne ili napredne razine. Rezultati istraživanja pokazuju da unatoč detaljno razrađenim aktivnosti učenika i nastavnika u online poučavanju, nastava na daljinu nije rezultirala željenim ishodima, odnosno postotak ukupne riješenosti u svakoj od tri računalne provjere je bio manji od 50%. Suprotno postavljenoj hipotezi učenici najveća postignuća ostvaruju u računalnoj provjeri srednje razine, a broj sati koje je nastavnik koristio za poučavanje nije utjecao na postignuća učenika. U skladu s postavljenom hipotezom učenici najbolje rješavaju zadatke prve kognitivne razine. Unatoč dobivenim rezultatima, platforma za učenje Moodle, u kojoj nastavnik može kreirati banku zadataka različitih kognitivnih razina, otvara put za diferencijaciju vrednovanja u skladu s različitim potrebama i interesima učenika.
A survey was conducted during the period of online teaching (school year 2019. / 2020.) on a sample of 49 students of two first grade at the Ante Kuzmanic Medical School, in Zadar. The aim of the study was to explore computer-based exams as assessment method at assessment of learning, in the period of pandemic. Over the period of four weeks, students were taught online; asynchronously-through digital content in OneNote Class Notebook and synchronously using video calls. The efficiency of online teaching had been checked by three computer-based exams, in time limited conditions, using Moodle. Each exam had precisely determined ratio of questions with different cognitive levels. After the students had taken their first online exam - level medium, they had to choose one of two other exams: level - basic or level - advanced. The results indicate that despite carefully planned instructional procedures, online teaching had a poor impact on student’s learning outcomes, because students’ achievement in every exam was lower than 50%. Contrary to the hypothesis students are most successful in first online exam (level – medium) and number of hours of online teaching had no effect on a student’s achievement. Accordant to the hypothesis students are most successful in solving the questions of the first cognitive level. Nevertheless, considering these findings, by using the learning platform Moodle, the teacher can create a test bank what opens the possibility for differentiation of assessment process, accordant to different learning needs and interests of students.
Prilozi na str. 26-27.
Bibliografija: str. 25-26.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Učenje -- Srednje škole -- Računalne provjere -- Vrednovanje naučenog -- Kognitivne razine