"Budući da je smrt csoveka istinita, csas pak smrti nepoznat---" oporučitelji i oporučna ostavština u oporukama osječkoga stanovništva zapisanima na hrvatskom jeziku (1809. - 1850.) - Lovaš, Eldina (2021)
U radu se na temelju sačuvanih originala i prijepisa oporuka, koji se nalaze u fondu Poglavarstva slobodnog i kraljevskog grada Osijeka, analiziraju oporuke, oporučitelji i oporučna ostavština u neobjavljenim oporukama osječkog stanovništva. U analizu je uključeno 86 testamenata koji su napisani na hrvatskom jeziku između 1809. i 1850. godine. U središtu je rada prikazivanje oporuka kao izvora u fondu Poglavarstva slobodnog i kraljevskog grada Osijeka, zatim prikaz strukture osječkih oporuka, analiza brojčanog odnosa između oporučitelja i oporučiteljica, kao i obilježja testatora. U pogledu oporučne ostavštine, nabrojit će se ona najzastupljenija u oporukama osječkoga stanovništva, a to su novčani prilozi, nekretnine i materijalne stvari.
On the basis of preserved original wills and transcripts of wills, which can be found within the holdings of the City Government of the Free and Royal City of Osijek, this paper analyses wills, testators and testamentary legacies in unpublished wills of the Osijek population. The analysis comprises 86 wills written in Croatian in the period from 1809 and 1850. The focal point of the paper is the review of wills as source materials within the holdings of the City Government of the Free and Royal City of Osijek, the review of the structure of Osijek wills, the analysis of the numerical relation between male and female testators as well as the characteristics of the testators. As concerns the testamentary legacies, a list of those most represented in the wills is given, such as financial donations, real estate and material things.
Prilozi na str. 110-112.
Bibliografske bilješke uz tekst.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Oporuke -- Oporučna ostavština; 19. st; Osijek