Posjeti stranih ratnih brodova Splitu tijekom 1970-ih i 1980-ih godina - Barić, Nikica (2020)
Na temelju dokumenata Službe državne sigurnosti Socijalističke Republike Hrvatske u prilogu su prikazani posjeti stranih ratnih brodova Splitu tijekom 1970-ih i 1980-ih godina. U tom razdoblju hladnoga rata i blokovske podjele, Jugoslavija je izvanblokovska zemlja i istaknuta članica Pokreta nesvrstanih. Navedeni izvori omogućuju prikazivanje kronologije posjeta ratnih brodova stranih mornarica Splitu koji su najviše posjećivali američki i sovjetski ratni brodovi. Također, navedeni izvori prikazuju kako je jugoslavenska strana nadzirala predstavnike stranih država i kako su ti predstavnici gledali na Jugoslaviju i na grad Split.
The paper is based on the reports of the State Security of socialist Yugoslavia reporting on the visits of foreign warships to the coastal town of Split during the 1970s and 1980s. During this phase of the Cold War and bloc division, Yugoslavia was a non-bloc country and an important member of the Non-aligned movement. During the 1970s and 1980s American and Soviets warships visited Split most often. Italian warships also made numerous visits to Split, while visits of warships from other countries were less frequent. State security reports show how that service spied on foreign representatives during the visits of their warships to Split and how officers of foreign navies, according to the relations of their country toward Yugoslavia, communicated with their Yugoslav hosts and how they perceived Yugoslavia, as well as Split.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: 7 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Ratna mornarica -- Ratni brodovi -- Hladni rat; Služba državne sigurnosti; Split