Promjene stadija fibroze i steatoze jetre u bolesnika s kroničnim hepatitisom C koji su liječeni direktno djelujućim antivirusnim lijekovima i postigli trajni virološki odgovor : Changes in the stage of fibrosis and steatosis in patients with chronic hepatitis C virus treated with direct-acting antiviral drugs who achieved sustained virological response - Radmanić, Leona (Array, 2020)
Hepatitis C vodeći je uzrok kronične bolesti jetre, hepatocelularnog karcinoma i važna indikacija za transplantaciju jetre. Glavni cilj liječenja je postizanje trajnog virološkog odgovora koji označava negativnu viremiju 12 tjedana nakon završetka liječenja (SVR, od engl. sustained virological response). Uvođenjem antivirusnih lijekova s izravnim djelovanjem, povećala se stopa SVR-a, skratilo vrijeme trajanja terapije i utjecalo se na stadij fibroze i steatoze jetre nakon liječenja. Cilj ovog rada bio je analizirati promjenu stadija fibroze (F1-F4) i steatoze (S0-S3) primjenom tranzijentne elastografije u prethodno neliječenih bolesnika s kroničnim hepatitisom C (n=205) koji su postigli trajni virološki odgovor, a bili liječeni isključivo direktno djelujućim antivirusnim lijekovima (DAA).