Utjecaj sezonskih oscilacija na kretanja cijene dionica u sektoru turizma - Šarlija, Vedran; Buterin, Vesna; Buterin, Denis (2020)
Turizam i djelatnosti povezane s turizmom značajan su čimbenik hrvatskog gospodarstva, s jasnim naznakama nastavka takvih trendova i u budućnosti. Istraživanja pokazuju kako se udio turizma u hrvatskom bruto domaćem proizvodu povećao, a sve su više primjetna nastojanja za podizanjem kvalitete turističke ponude i produžavanja turističke sezone. Nositelji takvih inicijativa od kojih se očekuju povećani povrati u dugom roku zasad su uglavnom turistička poduzeća s najvećim financijskim potencijalom. U ovom radu autori istražuju je li kretanje cijene dionica takvih trgovačkih društava povezano s povećanim prihodima u vrijeme sezone, odnosno je li kretanje cijene povezano sa sezonskim oscilacijama ili je povezano s njihovom dugoročnom poslovnom politikom. Istraživanje je pokazalo da sezonske promjene imaju određeni utjecaj, ali nedovoljan da značajnije determiniraju kretanje cijene vrijednosnica na financijskom tržištu promatranih poduzeća. Unatoč značajnom povećanju prihoda, trend je silazan, a naznake njegovog obrata u kratkom i srednjem roku nisu uočene, što može ukazivati na nepovjerenje ulagača u takav oblik razvoja turističkih poduzeća.
Tourism and tourism-related activities are a significant factor in the Croatian economy, with clear indications of the continuation of such trends in the future. Research shows that the share of tourism in the Croatian gross domestic product has increased, and efforts to raise the quality of the tourist offer and extend the tourist season are becoming more noticeable. Holders of such initiatives, which are expected to increase long-term returns, are currently mostly tourism companies with the highest financial potential. In this paper, the authors investigate whether the movement in the stock price of such companies is associated with increased revenues during the season, that is, whether the price movement is related to seasonal fluctuations or is related to their long-term business policy. The research has shown that seasonal changes have some influence, but not sufficient to significantly determine the price movement of securities in the financial market of observed enterprises. Despite a significant increase in revenue, the trend is downward and indications of its turnaround have not been observed in the short and medium term, which may indicate investors’ lack of confidence in this form of tourism business development.
Bibliografija: str. 292.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Turizam -- Turistička poduzeća -- Financijska tržišta -- Tehnička analiza