Fokus na pokus - Dvojković, Karolina; Šijanović Pavlović, Sanja; Kristek, Kristina (2020)
Prirodni procesi idealni su primjer za provođenje nastave usmjerene prema djelovanju koja daje učenicima mogućnost preuzimanja inicijative u učenju gdje radoznalost, kreativnost i eksperimentiranje s idejama nadmašuju zacrtani plan tradicionalne nastavne teme. Ako se u cijeli proces uključe interdisciplinarnost i informacijsko – komunikacijske tehnologije, teorijski koncepti postaju realistični, učenicima olakšavaju razumijevanje realnih događanja kojima svjedoče svaki dan. U našoj svakodnevici promatramo i doživljavamo stanja flore i faune kroz osjetila za miris, sluh, vid itd. Međutim, postoji mogućnost dokazivanja da se mogu doživjeti i druge informacije u našoj okolini. Paralelnim snimanjem i bilježenjem u vidljivom i infracrvenom spektru dobivamo dvostruke informacije naše okoline. Kako izgledaju objekti i priroda u bliskom infracrvenom spektru? Informacije koje nose objekti, biljke i živa bića u bliskom infracrvenom spektru moguće je usporediti sa doživljajem u spektru kojega percipira naše oko. Postoji korelacija refleksije svjetla između vizualne i infracrvene apsorpcije. Razlika vizualne i infracrvene apsorpcije svjetla na flori i fauni omogućuje kamuflaže u kretanju i u okolišu. Skrivanje u flori i fauni posebno je zanimljivo. U radu pokazujemo sinkroniziranu interdisciplinarnost i primjenu tehnologije u odgojno – obrazovnom procesu u kojemu se uspostavlja odnos sa „stvarnim životom“, životnim okruženjem učenika, uzajamnom povezanosti stvari u životu sa svim ostalim aspektima određene znanosti, discipline ili predmeta, a rezultat je aktivnosti koje u sinergiji provode učenici. prirodoslovno-matematičkog usmjerenja i nastavnici.
Natural processes are an ideal example of action-oriented teaching that gives students the opportunity to take the initiative in learning where curiosity, creativity, and experimentation with ideas go beyond the set scenario of a traditional teaching topic. If interdisciplinarity and information and communication technologies are included in the process, theoretical concepts become realistic, making it easier for students to understand the real events they witness every day. In our everyday life, we observe and experience the state of flora and fauna through the senses of smell, hearing, sight, etc. However, there is the possibility of proving that other information can be experienced in our environment. By parallel recording in the visible and infrared spectrum, we obtain double information about our environment. What do objects and nature look like in the near-infrared spectrum? The information carried by objects, plants, and living beings in the near-infrared spectrum can be compared to the experience in the spectrum perceived by our eye. There is a correlation of light reflection between visual and infrared absorption. The difference between visual and infrared light absorption on flora and fauna allows camouflage in motion and in the environment. Hiding in flora and fauna is especially interesting. The paper shows the synchronized interdisciplinarity and application of technology in the educational process in which a relationship is established with "real life", the living environment of students, and the interconnectedness of things in life with all other aspects of science, discipline or subject. The result is activities that are carried out in synergy by students of science and mathematics and teachers.
Bibliografija: str. 57.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Infracrveni spektar -- Digitalna fotografija -- Nastava -- Interdisciplinarnost -- Prirodoslovlje