Primjena standardnih školskih slova u primarnome obrazovanju - Kolar Billege, Martina; Vidović, Valentina, učiteljica (2020)
Nastava početnoga čitanja i pisanja na hrvatskome jeziku temelji se na prijenosu govorenoga modaliteta jezika u pisani uz preduvjet razvoja fonološke svjesnosti. Poučavanje početnoga pisanja ostvaruje se s pomoću standardnih školskih slova, normiranih Hrvatskim pravopisom Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i obveznih za primjenu od 2014. godine u svim metodičkim predlošcima za poučavanje u primarnome obrazovanju. Cilj je ovoga rada ispitati u kojoj mjeri učenici četvrtih razreda osnovnih škola s područja Republike Hrvatske (N = 354) odstupaju od standarda oblikovanja svakoga pojedinog slova i povezivanja slova te ispitati je li u tekstovima učenika narušena čitljivost slova. Statistički značajne razlike utvrđene su s obzirom na spol učenika i godine radnoga staža učitelja. Rezultati su pokazali da dječaci statistički značajno više odstupaju od standarda pisanja, kao i od povezivanja. Učenici učitelja s više godina radnoga staža uglavnom su manje odstupali u pisanju standardnih školskih slova nego učenici učitelja s manje godina radnoga staža. Čitljivost slova u učeničkim radovima u većemu postotnom udjelu nije narušena.
Teaching initial reading and writing in the Croatian language is based on the transfer of the spoken language modality into the written one with the precondition of the development of phonological awareness. Initial writing is taught using the standard school script, standardized by the Croatian Orthographic Manual of the Institute of Croatian Language and Linguistics (2013) and compulsory in every methodical template for teaching in primary education since 2014. The aim of this paper is to test the extent of aberration of fourth-grade primary school students in the Republic of Croatia (N = 354) from the standard letter formation in forming each particular letter and its connection, as well as to examine whether the students’ texts exhibit impaired letter legibility. Statistically significant differences have been determined regarding the students’ gender and teachers’ service years. The results have revealed that boys show a statistically more significant aberration in forming some of the letters, as well as in their connecting. Students of the teachers with more service years have mostly shown less aberration from the standard letter formation than students of the teachers with less service years. The letter legibility in students’ texts is for a larger percentage unimpaired.
Bibliografija: str. 130-131.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Osnovnoškolsko obrazovanje -- Čitanje -- Pisanje