Dvojina u Psaltiru (1530.), Knjižicama krsta (1531.) i Od bitija redovničkoga knjižicama (1531.) Šimuna Kožičića Benje - Zubčić, Sanja (2020)
U radu se analizira status dvojine kao morfološke kategorije broja u trima izdanjima riječke glagoljske tiskare Šimuna Kožičića Benje: Psaltiru, Knjižicama krsta i Od bitija redovničkoga knjižicama. Dvojina se promatra kao morfološki i sintaktički fenomen, tj. analiziraju se morfološke značajke te sročnost s pridjevima, zamjenicama i glagolima. Cilj je ove analize uputiti na eventualne razlike u zastupljenosti dvojine kao izuzetno važnoga i snažnoga stilskoga markera u Kožičićevim liturgijskim i neliturgijskim djelima te na temelju toga zaključiti o sveukupnoj njegovoj književnojezičnoj koncepciji. S obzirom na u literaturi opserviranu polarizaciju jezika hrvatskoglagoljskih tekstova ovisno o vrsti i sadržaju teksta, obratit će se pozornost na vrstu i tip sadržaja teksta te na različite tekstne obrasce.
The paper analyses the status of the dual as a morphological category in three editions of the Glagolitic printing press of Šimun Kožičić Benja: Psaltir (the Psalterium), Knjižice krsta (Books of the Cross) and Od bitija redovničkoga knjižice (Books on the Life of Priests). The dual is observed as a morphological and syntactic phenomenon, that is both its morphological features and agreement with adjectives, pronouns, and verbs are analyzed. The present analysis aims to uncover potential differences in the representation of the dual as an important and powerful stylistic device in Kožičić’s liturgical and nonliturgical works and thus point to conclusions about his overall literary and linguistic conception. Considering the polarisation of the language of Croatian Glagolitic texts with respect to their type and content, different textual patterns will be taken into consideration.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija i izvori: str. 446-449.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Psaltir -- Knjižice krsta -- Od bitija redovničkoga knjižice; Dvojina -- Glagoljska književnost; Kožičić Benja, Šimun