Elektronska forma Rečnika SANU kao izvor za izradu Rečnika srpske lingvističke terminologije - Jovanović, Vladan; Levuškina, Ružica (2020)
U radu se istražuju lingvistički termini u Rečniku SANU dobijeni metodom ekstrahovanja ove leksike iz digitalne forme ovog rečnika, koju zasad čini 20 objavljenih knjiga (A–pogdegod). Osim predstavljanja metodoloških postupaka pomoću kojih se došlo do rečničkog korpusa lingvističkih termina, u radu se utvrđuje relevantnost korpusa dobijenog pomenutim metodama, a deo dobijenog materijala sravnjuje se i proverava sa materijalom u drugim rečnicima – u prvom redu specijalnim rečnicima lingvističkih termina. Cilj rada je da se pokaže kako i u kojoj meri elektronska forma Rečnika SANU može poslužiti kao relevantna baza za izradu Rečnika srpske lingvističke terminologije.
This paper analyzes linguistic terms in the Dictionary of the Serbian Academy of Sciences and Arts (RSANU) extracted from the digital version of the dictionary. Twenty volumes of the dictionary have been published so far (А-погдегод) and they are in the process of digitalization. In addition to the presentation of the methods for the extraction of linguistic terms, the paper also deals with the relevance of a corpus compiled in this manner. A part of the corpus is checked against the material from other dictionaries, primarily a number of specialized dictionaries of linguistic terms. The paper aims to provide an answer to the following questions: Can the electronic RSANU dictionary be used as a relevant resource for the creation of the Dictionary of Serbian linguistic terminology and, if so, to what extent.
U radu se istražuje jezikoslovno nazivlje u Rečniku SANU koje je dobiveno crpenjem naziva iz digitalnoga oblika rječnika, koji se zasad sastoji od 20 objavljenih knjiga (A–pogdegod). Osim predstavljanja metodoloških postupaka s pomoću kojih se došlo do rječničkoga korpusa jezikoslovnoga nazivlja, u radu se utvrđuje relevantnost korpusa dobivenoga tim metodom, a dio se građe provjerava i u drugim rječnicima – u prvome redu strukovnim rječnicima jezikoslovnoga nazivlja. Cilj je rada pokazati kako i u kojoj mjeri elektronički oblik Rečnika SANU može poslužiti kao relevantna baza za izradu Rečnika srpske lingvističke terminologije.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: str. 728-730.
Rezime ; Abstract ; Sažetak.
Keywords: E-leksikografija -- Rječnici -- Lingvistika -- Strukovno nazivlje -- Srpski jezik