Varijantni frazemi u e-rječniku - Parizoska, Jelena; Filipović Petrović, Ivana (2020)
U ovome se radu prikazuje leksikografska obrada varijantnih frazema u mrežnome Frazeološkom rječniku hrvatskoga jezika koji je u izradi, a utemeljen je na podatcima iz računalnoga korpusa hrWaC. U tome se rječniku varijante različitih vrsta (leksičke, tvorbene i sintaktičke) bilježe u istoj natuknici jer imaju zajedničku konceptualnu osnovu. To odražava kognitivnolingvistički pristup frazemima, u kojem se varijante promatraju kao jezične manifestacije različitih konceptualizacija iste situacije, a među kojima zbog toga mogu postojati razlike u leksičkom sastavu, strukturi, značenju i upotrebi. Također, varijantni oblici istoga frazema mogu se razlikovati po stupnju konvencionaliziranosti, pa se redoslijed njihova navođenja u tome e-rječniku temelji na frekvenciji upotrebe prema podatcima iz hrWaC-a. Takva leksikografska obrada frazeološke varijantnosti odražava stvarnu upotrebu, a korisnici dobivaju potpunu i preciznu informaciju o različitim oblicima frazema i njihovim značenjima u suvremenome hrvatskome jeziku.
This paper gives an overview of the lexicographic treatment of idiom variations in the Online Dictionary of Croatian Idioms (under development), which is compiled using the hrWaC corpus. In this dictionary, different types of variations (lexical, syntactic and derived forms) are listed in the same entry because they share the same conceptual core. This reflects the Cognitive Linguistic approach to idioms: variations are viewed as expressions of different conceptualizations of the same situation, and may therefore display differences in lexis, structure, meaning and usage. Furthermore, variant forms of an idiom may be at different levels of conventionality, which is why they are arranged within the entry according to the frequency of occurrence in hrWaC. Such treatment of idiom variations reflects real usage and provides dictionary users with complete and precise information on the different forms and meanings of idioms in modern Croatian.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija i izvori: str. 952-954.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: E-leksikografija -- Hrvatski jezik -- Frazeološke varijante