Tehnologija dorade i skladištenja maka : Poppy processing and storage technology - Matin, Ana (Array, 2020)
Mak je uvriježeni zajednički naziv za nekoliko vrsta iz roda Papaver, porodice Papaveraceae, od kojih je komercijalno najvažnija Papaver somniferum L. koja se uzgaja radi proizvodnje opijuma, ulja i sjemenki. Upravo visoki sadržaj ulja u sjemenkama maka čini ga jako kvarljivim, stoga sjemenke nakon berbe treba odmah očistiti i osušiti iz razloga što se sjeme maka može skladištiti s najviše 8 % vlage. Skladišta u kojima se čuva sjeme moraju biti suha, prozračna i bez stranih mirisa, a sjeme zdravo, uniformne boje, veličine i oblika. Također je moguća i dodatna dorada maka mljevenjem, kondicioniranjem i prešanjem.