Tragovi prapovijesnih pokapanja ljudi u špiljama dubrovačkoga područja Traces of prehistoric human burials in the caves of the Dubrovnik area - Perkić, Domagoj; Novak, Mario, arheolog; Maras, Marko, prevoditelj (2020)
U špiljama i drugim speleološkim objektima kao arheološkim lokalitetima ponekad se nalaze ostaci ljudskih kostiju. Za većinu takvih špilja može se pretpostaviti kako predstavljaju mjesto ukopa, odnosno izvjestan oblik nekropole, mada je ponekad riječ i o slučajnome, pojedinačnom nalazu. Na osnovi okolnoga arheološkog konteksta ili provedenih dodatnih radiokarbonskih analiza na uzorcima kostiju, zaključujemo kako je uglavnom riječ o prapovijesnim razdobljima. Sličnu situaciju nalazimo na širem dubrovačkom području gdje su analizirane špilje na poluotoku Pelješcu (špilja Crno jezero u Ponikvama i špilja Gudnja u blizini Stona), Dubrovačkome primorju (Zmajeva peć u Čepikućama) te zapadnome dijelu grada Dubrovnika (Vilina špilja iznad izvora Omble, Močiljska špilja iznad Mokošice i Kukova peć u Brsečinama). Kod pojedinih ljudskih osteoloških nalaza u navedenim špiljama obavljena je i bioarheološka analiza, što upotpunjuje još uvijek slabo poznavanje korištenja špilja kao mjesta pokapanja u prošlosti.
Caves and other speleological features as archaeological sites can contain the remains of human bones. Most of these caves can be assumed to be a burial site, or a sort of a necropolis, but they can also contain single chance finds. The surrounding archaeological contexts or additional radiocarbon analyses of the bone samples lead us to conclude that they mostly originate from prehistoric periods. A similar situation can be seen in the wider Dubrovnik area, with analysed caves on the peninsula of Pelješac (Crno Jezero Cave in Ponikve, Gudnja Cave near Ston), the Dubrovnik littoral (Zmajeva Peć in Čepikuće), and the western part of the city of Dubrovnik (Vilina Cave above the source of the Ombla, Močiljska Cave above Mokošica, Kukova Peć in Brsečine). Bioarchaeological analyses have been done for some of the human osteological finds from these caves, complementing the scant information on caves as burial sites from the past.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: str. 31-32.
Sažetak ; Summary.
Tekst usporedno na hrv. i engl. jeziku.
Keywords: Nekropole -- Špilje -- Arheološki nalazi -- Kosti -- Radiokarbonska analiza -- Bioarheološka analiza; Prapovijest; Dubrovačko područje