Uloga novih tehnologija u borbi protiv lažnih vijesti : iskustva i izazovi hrvatskih medijskih organizacija - Grmuša, Tanja (Array, 2021)
Konvergencija medija praćena razvojem novih tehnologija nastoji osigurati upotrebu pristigle‏ informacije na svim komunikacijskim kanalima koje medijska organizacija posjeduje, a preduvjet‏ za spomenuti način rada je integrirana redakcija. Takav pristup podrazumijeva suradnju donedavno‏ strogo razdvojenih odjela, osoblja i tehnologije, koji moraju biti educirani i osposobljeni za rad u digitalnom‏ okruženju. Velik je to izazov i za profesionalne novinarske standarde zbog imperativa brzine, ali‏ i promjene načina komunikacije izvora s medijima. S druge strane, promjena uloge publike koju čine aktivni‏ kreatori masovne komunikacije traži kontinuirano provjeravanje etičnosti kanala i komunikatora,‏ a sve s ciljem jačanja vjerodostojnosti medija koji gube povjerenje konzumenata u odnosu na društvene‏ mreže. Dubinu komunikacijske krize koja je vrhunac doživjela inflacijom lažnih vijesti prepoznala je i‏ Europska komisija koja naglašava važnost samoregulacije. Istodobno, tehnološki divovi i digitalne platforme‏ pokušavaju dati svoj doprinos u razvoju automatiziranih (fact-check) sustava vođenih umjetnom‏ inteligencijom, koji bi trebali olakšati novinarima, urednicima, ali i korisnicima prepoznavanje društveno‏ štetnih komunikacijskih formi. Cilj je rada istražiti iskustva hrvatskih novinara s radom u integriranoj redakciji,‏ kao i njihov odnos prema cjeloživotnom obrazovanju te profesionalnim standardima struke u‏ digitalnom dobu kojima veliki izazov predstavljaju lažne vijesti te ispitati primjenu umjetne inteligencije u‏ provjeri informacija i borbi protiv dezinformacija.