Kaznenopravno i kriminološko poimanje "delinkventnog" nasilja u Hrvatskoj - Getoš, Anna-Maria (Array, 2020)
Kazneno pravo i kriminologija isprepleću se u svom predmetu i njihov je međuodnos conditio sine qua non svake uspješne politike suzbijanja kažnjivog ponašanja. Ipak, te dvije sestrinske discipline nemaju identičan pogled na određene fenomene, pa ni na ljudsko ponašanje općenito, što je rezultat različite svrhe i cilja kojima se vode pod zajedničkim krovom kaznenih znanosti. Dok će kazneno pravo utvrditi koja će se ponašanja regulirati pravnim normama te u kojem se slučaju povrede pravnih normi trebaju pripisati odgovornosti njihovih počinitelja, a potom za potonje predvidjeti sankciju, kriminologija izučava ponašanja koja su pravnim normama zabranjena i propituje zašto, kako i koliko često do njih dolazi. Fenomen nasilja, kao tradicionalan predmet kriminoloških istraživanja, nesporno je i u fokusu kaznenog prava, no kut gledanja jedne i druge discipline na istu pojavu ipak neće biti isti. Autorice u prvom dijelu rada ispituju antagonizme kaznenog prava i kriminologije u odnosu na fenomen nasilja te na temelju tako dobivenih spoznaja analiziraju smislenost korištenja kaznenopravnim kategorijama za potrebe definiranja i konceptualizacije nasilja kao predmeta kriminološkog istraživanja. Na primjeru fizičkog nasilja autorice upućuju na često nekritičko preuzimanje pravnih termina, instituta i koncepata u kriminološkim istraživanjima, a bez iscrpna uvida u njihovu svrhu i bitno značenje koje imaju u okviru kaznenog prava. U tom smislu dovode u pitanje komplementarnost kaznenopravnih instituta s empirijskim zahtjevima kriminološkog izučavanja nasilja. Drugi dio rada bavi se transpozicijom kaznenopravnih instituta iz općega dijela Kaznenog zakona na „kriminološki jezik“, što je nužan preduvjet za holističko, autentično i racionalno istraživanje nasilja kao društvene pojave, a ne pravne kategorije.