Poslovni modeli nakon Covid-19 postati bolji i uspješniji - Katavić, Ivica, ekonomist; Šimunić Rod, Vedrana; Konjevod, Barbara (2020)
U odgovoru na korona virus, vlade zemalja poduzimaju značajne intervencije u stabiliziranju gospodarstva, a poduzeća se pokušavaju prilagoditi promjenjivim potrebama svojih zaposlenika, kupaca i dobavljača. Poslovne aktivnosti se usporavaju i ne mogu se predvidjeti posljedice korona virusa. Međutim, jedna pozitivna stvar uzrokovana COVID-19 krizom je da su poslovni subjekti prisiljeni inovirati i analizirati načine poslovanja. Stoga je glavni cilj istraživanja bio utvrditi kako transformirati poslovne modele koji će omogućiti kreiranje novih vrijednosti za poslovne subjekte, kupce i društvo u cjelini nakon globalne pandemije uzrokovane virusom COVID – 19. Istraživanje se temeljilo na kvalitativnim podacima prikupljenim analizom relevantnih sadržaja. Rezultati istraživanja pokazuju da će karakteristike poslovnih modela biti više fleksibilne (planiranje radne snage za rad na daljinu, fleksibilni ugovori s kupcima i dobavljačima, nova politika zapošljavanja), usmjerene na planiranje postupaka za ograničenje rizika i reakcija na krizne situacije, te će IT infrastruktura biti sigurnija, kao i zaštita i sigurnost ljudi. Nakon COVID-19 krize poslovni svijet će izgledati drugačije. U početku kaotično, no povijest pokazuje da tržišta i društvo postaju bolja i jača nakon globalnih kriza.
In response to the corona virus, governments are making significant interventions to stabilize the economy, and companies are adapting rapidly to the changing needs of their employees, customers, and suppliers. Business activities are slowing down and the consequences of coronavirus cannot be predicted. However, one positive thing caused by the COVID-19 crisis is that businesses are forced to innovate and analyze ways of doing business. Therefore, the main goal of this paper was to determine how to transform new business models that will enable the creation of new values for businesses, customers and society as a whole after the global pandemic caused by the COVID - 19 virus. The research was based on qualitative data collected by analysis of relevant content. The results of the research show that the characteristics of business models will be more flexible (remote workforce planning, flexible contracts with customers and suppliers, new employment policy), focused on planning procedures for risk mitigation and crisis response, and IT infrastructure will be safer, as well as the protection and safety of people. After the COVID-19 crisis, the business world will look different. Initially, it will appear chaotic, but the history shows that markets and society are getting better and stronger after the global crises.
Bibliografija: 22 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Poslovni modeli -- COVID-19 -- Upravljanje rizicima -- Inovativnost