Poslovni modeli nakon Covid-19 : postati bolji i uspješniji - Katavić, Ivica, ekonomist (Array, 2020)
U odgovoru na korona virus, vlade zemalja poduzimaju značajne intervencije u stabiliziranju gospodarstva, a poduzeća se pokušavaju prilagoditi promjenjivim potrebama svojih zaposlenika, kupaca i dobavljača. Poslovne aktivnosti se usporavaju i ne mogu se predvidjeti posljedice korona virusa. Međutim, jedna pozitivna stvar uzrokovana COVID-19 krizom je da su poslovni subjekti prisiljeni inovirati i analizirati načine poslovanja. Stoga je glavni cilj istraživanja bio utvrditi kako transformirati poslovne modele koji će omogućiti kreiranje novih vrijednosti za poslovne subjekte, kupce i društvo u cjelini nakon globalne pandemije uzrokovane virusom COVID – 19. Istraživanje se temeljilo na kvalitativnim podacima prikupljenim analizom relevantnih sadržaja. Rezultati istraživanja pokazuju da će karakteristike poslovnih modela biti više fleksibilne (planiranje radne snage za rad na daljinu, fleksibilni ugovori s kupcima i dobavljačima, nova politika zapošljavanja), usmjerene na planiranje postupaka za ograničenje rizika i reakcija na krizne situacije, te će IT infrastruktura biti sigurnija, kao i zaštita i sigurnost ljudi. Nakon COVID-19 krize poslovni svijet će izgledati drugačije. U početku kaotično, no povijest pokazuje da tržišta i društvo postaju bolja i jača nakon globalnih kriza.