Assessing young gymnasts’ dynamic posture a comparison of methods - Jurak, Ivan, psihoterapeut; Kiseljak, Dalibor; Rađenović, Ozren (2020)
Functional Movement Screen is an established method of assessing dynamic posture of athletes. Validity and reliability of FMS as a screening tool is debated and one of the foremost criticism is directed at its subjectivity. To the authors’ knowledge, there is no previous research using Kinovea to precisely assess FMS scores. 10 young competitive gymnasts (4 female and 6 male) were included in this study. The participants were scored by an experienced FMS assessor on site as per standard FMS protocol. Afterwards, the same participants were scored again using Kinovea to achieve more objective measurements. Wilcoxon Signed Rank Test for FMS scores versus FMS-Kinovea scores identified FMS test no. 1 (Deep Squat) as significantly different. The median score of Deep Squat assessed on site was 2 (mean value: 2.1), while that same test, scored with Kinovea, had the median score of 1 (mean value: 1.2). Paired Pitman-Morgan test for equality of variances was used to test the dispersion of scores. None were shown to be statistically significant, however, overall FMS score was near significance threshold implying that there is a difference although our power of study was too low probably due to low sample size. We detected significant difference in the scores of Deep Squat test, which is not surprising since it is the most complicated test to asses due to a large number of variables the assessor must evaluate.
Funkcionalna procjena pokreta (engl. Functional Move-ment Screen – FMS) je često korištena metoda za procjenu dinamičke posture sportaša. Upitna je valjanost i pouzdanost FMS-a kao metode za trijažu sportaša sklonih ozljedama, a jedna od glavnih kritika povezana je s objektivnošću same procjene. Ne postoje prethodna istraživanja koja su upotrebljavala računalni program Kinovea za preciznu procjenu s pomoću metode FMS. U ovom istraživanju sudjelovalo je 10 selekcioniranih sportskih gimnastičara (četiri djevojčice i šest dječaka). S pomoću metode FMS vježbači su procijenjeni prema uobičajenom protokolu. Nakon standardne procjene, isti su sudionici ponovno procjenjivani s pomoću metode FMS, no preko računalnog programa za kinematičku analizu Kinovea. S pomoću Wilcoxonova testa rangova uspoređeni su rezultati dobiveni primjenom dviju metoda FMS-a, standardne i Kinovea. S obzirom na rezultate, kod metode FMS-Kinovea pronađena je znatna razlika u testu 1 – Duboki čučanj. Medijan testa Duboki čučanj procijenjen standardnom metodom iznosio je 2 (srednja vrijednost iznosila je 2,1). Isti test procijenjen metodom FMS-Kinovea, imao je medijan 1 (srednja vrijednost bila je 1,2). Pitman-Morganov test za homogenost varijance primijenjen je za ispitivanje disperzije rezultata. Test nije pokazao nijednu razliku u homogenosti varijanci, no u sumiranom rezultatu testova p-vrijednost bila je blizu statističke značajnosti, što implicira postojanje razlike koju studija nije mogla otkriti zbog slabe snage istraživanja uzrokovane malim uzorkom. Razlika u rezultatima testa Duboki čučanj pokazala se značajnom, što nije iznenađujuće, s obzirom na to da je procjena upravo tog testa najsloženija zbog velikog broja varijabli u dinamičkoj posturi koje procjenjivač mora uzeti u obzir.
Bibliografske bilješke na kraju teksta.
Abstract ; Sažetak.
Keywords: Dinamička postura -- Sportska gimnastika -- Funkcionalna procjena pokreta -- Gimnastičari