Nasilje u kontekstu europske migracijske krize Violence in context of European migration crisis - Rapić, Darko; Bilokapić, Šimun (2020)
Migracije i migracijska kriza zaposjeda cijelu Europu. Ne samo njezin teritorij, nego njezin duh, misao i osjećaje. Europa je prisiljena promišljati, planirati, a nerijetko i strahovati. Netko je nepoznat i prijeteći ovdje, među nama. Netko tko straši. Jedan od okidača za njezin hitan angažman svakako je strah od stvarnog ili mogućeg nasilja (pre)često tematiziranog u sredstvima društvenog priopćivanja. Događa se, nažalost, da strah od nasilja i nepoznatog postaje sredstvo zastrašivanja domaćeg stanovništva usmjereno protiv onih koji su potrebni možda samo razumijevanja i prihvaćanja. Stoga, osnovna nakana ovoga rada sastoji se u tome da, na temelju razumijevanja bitnih obilježja fenomena nasilja, podrobnijeg razmatranja nekih statističkih elemenata migracijske krize, naročito činjenice da su migranti i izbjeglice i počinitelji i žrtve nasilja, pokaže kako ne postoje konkretni dokazi koji bi na poseban način povezivali migracije i nasilje u smislu značajnijeg povećanja nasilja povezanog upravo s migracijama. Migracijska kriza i 'nepoznat netko' ne rješava se manipulacijama, strahom, prijetnjom i nasiljem, nego aktualizacijom temeljnih evanđeoskih vrednota ljubavi i solidarnosti, prihvaćanja i gostoljubivosti.
Migration and the migration crisis are taking over the whole Europe. Not just its territory, but its spirit, thought and feelings. Europe is forced to think, plan, and often be scared. Someone unknown and threatening is here, among us. It is someone who scares us. One of the triggers for Europe’s urgent engagement is certainly the fear of actual or possible violence (too) often themed in the media. Unfortunately, it happens that the fear of violence and the unknown becomes a means of intimidating the local population against those who need perhaps only understanding and acceptance. Therefore, the basic purpose of this paper is to show, on the basis of understanding the essential features of the phenomenon of violence, and on the basis of a close rexamination of some of the statistical elements of the migration crisis, in particular the fact that migrants are both perpetrators and victims of violence, that there is no concrete evidence that would specifically link migration and violence in the sense of a significant increase in migration-related violence. The migrant crisis and the 'unknown someone' are not solved by manipulation, fear, threat and violence, but by the actualization of the fundamental evangelical values of love and solidarity, acceptance and hospitality.
Bibliografske bilješke uz tekst.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Nasilje -- Migranti -- Izbjeglice -- Migracijska kriza -- Kršćanske vrijednosti -- Islam; Europa