Incidence of lower limb amputation in diabetic patients in Osijek-Baranja County - Canecki-Varžić, Silvija; Pavošević, Iris; Bilić-Ćurčić, Ines; Rahelić, Dario; Kovač, Damir, liječnik; Bojanić, Kristina; Prpić-Križevac, Ivana (2020)
Amputation of the lower limb (LLA) is one of the most feared adverse outcomes among diabetic patients. Our aim was to determine the incidence of amputation in diabetic patients in Osijek-Baranja County and to examine the possible correlation between clinical characteristics of the patients and the time elapsed before the first amputation. This was a tertiary-care-based retrospective study and included 925 diabetic patients who underwent non-traumatic lower limb amputation in the University Hospital Osijek from January 1st 2008 to December 31st 2018. Data on associated cardiovascular risk factors and clinical characteristics of the patients were collected from diabetic registry of the Department of diabetes and endocrinology. A total of 278 patients had all data for further analysis. There were 1551 LLAs over a ten year period. The incidence was 6.14 per 1,000 adults with diabetes. LLA rates per 1,000 adults with diabetes decreased by 29% between 2010 and 2013 and then increased by 76% between 2014 and 2018. In ten year period incidence of amputation in diabetic patients varied from 4 to 7.8 per 1000 persons-year. We observed the same pattern in both minor and major LLA but rates of amputation above knee steadily increased 2.7 times between 2010 and 2018 (from 0.69 to 1.83 per 1000 patients-year). The mean age of patients with LLA was 67.2 years, 66% were male, mean BMI was 29.6±4.8 kg/m2 and the mean duration of diabetes was 14.7±8.2 years. There was no association between smoking, arterial hypertension and hyperlipemia, ACE inhibitor use, statin use, antiplatelet use, CVD, neuropathy and duration of diabetes before first amputation. Only sulphonylurea and insulin therapy significantly prolonged the time before the first amputation (p = 0.00001, for each). In conclusion, our study confirmed high rate of lower limb amputation in diabetic patients in Osijek-Baranja County.
Amputacija donjih ekstremiteta za dijabetičke bolesnike predstavlja neželjeni ishod kojeg se najviše boje.Cilj našeg ispitivanja bio je odrediti kretanje godišnje stope amputacija donjih ekstremiteta u dijabetičkih bolesnika te ispitati povezanost između kliničkih značajki bolesnika i trajanja dijabetesa do prve amputacije. Ovo je presiječno retrospe153 S. Canecki-Varžić et al.: Amputation in Diabetics in Osijek-Baranja County, Coll. Antropol. 44 (2020) 3: 147–153 ktivno ispitivanje u tercijarnom centru obuhvatilo 925 dijabetičkih bolesnika kojima je učinjena netraumatska amputacija donjih ekstremiteta u razdoblju od 2008. do 2018.g u KBC Osijek. Prikupljeni su podaci iz registra Zavoda za endokrinologiju o kardiovaskularnim rizičnim čimbenicima i drugim kliničkim značajkama bolesnika. Za dodatne analize izdvojena je skupina od 278 pacijenata koji su imali podatke za daljnju analizu. U desetogodišnjem razdoblju bilo je 1551 amputacija donjih ekstremiteta. Incidencija stope amputacija iznosila je 6,14 na 1000 pacijent-godina. Stopa amputacija na 1000 pacijent-godina smanjila se za 29% između 2010.i 2013. godine te ponovo porasla na 76% od 2014.– 2018. Godišnja stopa varirala je od 4,0–7,8 amputacija na 1000 pacijent-godina. Isti obrazac registrirali smo za manje i veće amputacije, ali stopa amputacija iznad nivoa koljena postojano je rasla i od 2010. do 2018. g. povećala se 2,7 puta (od 0,69 na 1,83 amputacijana 1000 pacijent-godina). Prosječna dob pacijenata bila je 67,2 g, a 66% su činili muškarci, s prosječnim ITM 29,6±4,8 kg/m2 i trajanjem dijabetesa od 14,7±8,2 g. Nije ustanovljena povezanost između pušenja, arterijske hipertenzije, hiperlipidemije, terapije ACE inhibitorima i statinima, antiagregacijske terapije, KVB, te neuropatije i trajanja dijabetesa do prve amputacije. Samo prethodno liječenje sulfonilurejom i inzulinom značajno je produljilo vrijeme do prve amputacije (p=0,00001, za obje terapije).
Bibliografske bilješke na kraju teksta.
Abstract ; Sažetak.
Keywords: Dijabetički bolesnici -- Amputacija -- Donji ekstremiteti -- Incidencija; Osječko-baranjska županija