Recommendations for people with osteoporosis and general practitioners during COVID-19 pandemic - Miškić, Blaženka; Ćosić, Vesna; Včev, Aleksandar; Miškić, Karla; Rajkovača-Latić, Ines; Dujmić, Željka (2020)
The paper presents the guidelines made by the Multidisciplinary Team for Osteoporosis for patients in the General Hospital “Dr.Josip Benčević”, Slavonski Brod and general practitioners in the Brod-Posavina County in order to inform them properly about the COVID-19 pandemic and the recommendations of the National Civil Protection Committee, as well as to help them reduce their fear and to improve their cooperation with their general practitioners. A system of recording new fractures in the county was maintained since the onset of the epidemic. The recommendations for patients with osteoporosis include their lifestyle, medical treatment and balanced nutrition, following the advices of the International Osteoporosis Foundation, the Croatian Osteoporosis Society and the British Royal Osteoporosis Society. Living with osteoporosis demands balanced nutrition, regular exercise and taking prescribed medications. As in the present conditions of COVID-19 epidemic outdoor physical activities are temporarily limited it is necessary to ensure the availability of calcium-rich food and vitamin D supplies. As medical treatment of osteoporosis does not increase risk of COVID-19 infection it is recommended for patients to continue their prescribed therapy in consultation with their general practitioner.
Multidisciplinarni tim za osteoporozu (MDTOP) OB „Dr. Josip Benčević” Slavonski Brod pripremio je preporuke za postupanje u pandemiji COVID-19 za osobe sa osteoporozom i za liječnike obiteljske medicine u cilju smanjenja straha naših pacjenata i lakšu suradnju s liječnicima obiteljske medicine u novonastaloj situaciji. Pokušali smo zadržati i sistem evidentiranja novih prijeloma u tom periodu. Življenje s osteoporozom zahtijeva održavanje određenog načina prehrane, tjelovježbe i uzimanja propisane terapije. U sadašnjim uvjetima epidemije COVID-19 ograničava se privremeno tjelesna aktivnost u vanjskim uvjetima. Potrebno je uz mjere samoizolacije i socijalne distance osigurati opskrbu hranom bogatom kalcijem i vitaminom D. Lijekovi za liječenje osteoporoze ne povećavaju rizik oboljevanja od COVID-19 infekcije pa se preporuča nastaviti propisanu terapiju uz konzultaciju sa svojim liječnikom. U preporukama je naglašen razmjer pandemije i moguće posljedice za oboljele od osteoporoze. Opisana je klinička slika i ponovljene preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite kako živjeti u doba pandemije. Predložene su mjere tjelesne aktivnosti, prehrane i propisivanja terapije za osteoporozu u skladu s preporukama Međunarodne fundacije za osteoporozu, Britanskog kraljevskog društva za osteoporozu i Hrvatskim smjernicama za osteoporozu. Liječnicima obiteljske medicine su poslane upute o monitoriranju terapije tijekom pandemije.
Bibliografske bilješke na kraju teksta.
Abstract ; Sažetak.
Keywords: Osteoporoza -- COVID-19 -- Preporuke -- Obiteljska medicina; Hrvatska