Postsmrtno stanje metafizičko-eshatološke ambicije transhumanizma - Singbo, Odilon-Gbènoukpo (2020)
U radu se ispituju metafizičke i eshatološke implikacije transhumanizma, osobito u svjetlu njegove ideje o besmrtnosti ljudske vrste. Kroz jezgrovit prikaz povijesnog okvira pojave transhumanističkog pokreta, rad ističe njegove glavne karakteristike kao što su poboljšanje čovjeka, nadilaženje ljudskoga i pobjeda inherentnih čovjekovih nedostataka pomoću suvremenih grana znanosti te suvremene tehnike. Navedene karakteristike pomažu u shvaćanju metafizike i eshatologije na način kako ih formiraju neki aspekti transhumanizma. Upravo su ti aspekti po svojim načelima nedvojbeno tehničke i sekularne naravi jer se odmiču od religioznog shvaćanja ljudskih čežnji i smrti. Često se smrt shvaća kao greška, a proces starenja kao patološko, ponižavajuće, ali izlječivo stanje. Transhumanizam na taj način označava kraj humanističko-transcendentalne perspektive o slobodnom subjektu stvorenom dobrotom i spašenom ljubavlju Boga u otajstvu Isusa Krista. Kroz rad se argumentira da tehnokratska rješenja ne mogu ispuniti temeljne ljudske čežnje.
The paper analyses various metaphysical and eschatological implications of transhumanism, especially in the light of its idea of the immortality of the human species. Through a concise interpretation of the historical framework of the emergence of the transhumanist movement, the paper highlights its main features such as human improvement, overcoming human nature, and overcoming inherent human deficiencies using modern scientific disciplines and modern technologies. Those features help understand metaphysics and eschatology as formed by some aspects of transhumanism. These aspects are unquestionably technological and secular in their principles, as they distance themselves from the religious understanding of human longing and death. Often, death is understood as a mistake, while the process of ageing is seen as a pathological, humiliating but curable condition. Transhumanism thus marks the end of the humantranscendental perspective of a free individual, created by the goodness of God and saved by the love of God, through the mystery of Jesus Christ. The paper argues that technocratic solutions cannot fulfil fundamental human longings.
Tema broja: Ljudska priroda.
Bibliografske bilješke uz tekst.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Transhumanizam -- Metafizika -- Eshatologija -- Tehnologija -- Besmrtnost -- Religija