Elektroničko nasilje među djecom i mladima pregled preventivnih programa - Jeleč, Vjekoslav; Buljan Flander, Gordana; Raguž, Ana; Prijatelj, Krešimir, psiholog; Vranjican, Dora (2020)
U posljednjem se desetljeću sve veći broj istraživanja bavi posljedicama elektroničkog nasilja po mentalno zdravlje djece i mladih, a rezultati sustavno pokazuju da je elektroničko nasilje u porastu te da su posljedice po mentalno zdravlje negativne kako za žrtve, tako i za počinitelje. U svijetu, Europi i Hrvatskoj nastoje se razviti i evaluirati učinkoviti programi preventivnih aktivnosti elektroničkog nasilja usmjereni na djecu, mlade, stručnjake, roditelje i sve one koji sudjeluju u odgoju i obrazovanju djece. Zajednička su obilježja provođenja uspješnih preventivnih programa oko kojih se većina autora slaže edukacija učenika, nastavnika, stručnih suradnika i roditelja, njihova suradnja, korištenje kvalitetnih interaktivnih edukativnih sadržaja te znanja o postupanju po protokolu u slučajevima elektroničkog nasilja.
In the last decade, a growing body of research has dealt with the effects of cyberbullying on mental health of children and youth, and the results have systematically shown that cyberbullying is on the rise and that the mental health consequences are negative for both victims and perpetrators. Effective prevention programs for cyberbullying targeting children, youth, professionals, parents, and all those involved in upbringing are being developed and evaluated in the world, Europe and Croatia. Common features of implementing successful prevention programs that most authors agree on are the education of students, teachers, professional assistants and parents, their collaboration, the use of quality interactive educational content and knowledge of following protocols for schools in cases of electronic violence.
Bibliografija: str. 472-481.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Elektroničko nasilje -- Prevencija nasilja -- Obrazovni sustav -- Edukacija -- Suradnja