Psihometrijska obilježja Youngova upitnika shema : (YSQ-S3) - Mišetić, Irena (Array, 2020)
Cilj je ovoga istraživanja bio ispitati neke psihometrijske karakteristike hrvatske verzije Youngova upitnika shema. Istraživanje je provedeno na kliničkome uzorku od 269 pacijenata liječenih od anksioznih poremećaja i poremećaja raspoloženja (Mdobi = 46.8, SDdobi = 10.5). Provedena je metoda glavnih komponenata uz ortogonalnu (Varimax) rotaciju. Rezultati provjere konstruktne valjanosti pokazali su da hrvatska verzija Youngova upitnika shema u većoj mjeri potvrđuje originalnu faktorsku strukturu (potvrđeno je 16 od 18 faktora kojima je objašnjeno 56.32 % ukupne varijance toga konstrukta). Cronbachov alfa koeficijent za cijeli upitnik iznosi .96, dok se vrijednosti koeficijenta pouzdanosti za pojedine sheme kreću u rasponu .71 do .93, uz iznimku sheme samokažnjavanje čija je pouzdanost tipa unutarnje konzistencije .49. Kako bismo provjerili konvergentnu valjanost upitnika, korišteni su Beckov inventar depresije – II (Beck i sur., 2011) i Ljestvica anksioznosti kao stanja i osobine ličnosti (Spielberger, 2000). Korelacije između rezultata na Youngovu upitniku shema i Beckovu inventaru depresije – II kretale su se između .12 i .62, a korelacije između rezultata na Youngovu upitniku shema i Ljestvici anksioznosti kao stanja i osobine ličnosti bile su između .23 i .50. Rezultati su pokazali da je hrvatska verzija Youngova upitnika shema mjerni instrument primjerene konstruktne i konvergentne valjanosti te zadovoljavajuće pouzdanosti tipa unutarnje konzistencije koji se može koristiti za procjenu ranih neprilagođenih shema na kliničkoj populaciji osoba koje se liječe od anksioznih i depresivnih poremećaja.