Usporedba učinkovitosti i trogodišnjeg preživljenja TNF-[alfa] inhibitora u liječenju ankilozantnog spondilitisa : Comparison of efficacy and three year retention rate of TNF-[alfa] inhibitors in treatment of ankylosing spondylitis - Mirić, Filip (Array, 2020)
Cilj: Svrha rada bila je utvrditi i usporediti učinkovitost te preživljenje TNF-α (engl. tumor necrosis factor-α) inhibitora (adalimumab, golimumab, infliksimab) tijekom trogodišnjeg praćenja u liječenju ankilozantnog spondilitisa. Materijali i metode: Ovim retrospektivnim istraživanjem obuhvaćena je skupina od 29 ispitanika koji su primili prvi biološki lijek na Odjelu reumatologije i kliničke imunologije Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Započeli su s biološkim lijekom u razdoblju od siječnja 2009. do lipnja 2015. godine i bili praćeni tri godine nakon početka terapije. Parametri kojima se pratila aktivnost bolesti bili su BASDAI (engl. Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index), BASFI (engl. Bath Ankylosing Spondylitis Functional Index), CRP (engl. C reactive protein) i VAS (engl. Visual Analogue Scale), a mjereni su prije početka terapije te nakon 3 i 36 mjeseci od njenog uvođenja. Rezultati: Od ukupno 29 ispitanika, 11 ih je bilo na adalimumabu, 10 na golimumabu, a 8 na infliksimabu. Analizirajući parametre uključene u ovo istraživanje (BASDAI, BASFI, CRP, VAS), ni u jednom promatranom periodu nije zabilježena statistički značajna razlika između ispitanika s obzirom na primijenjeni TNF-α inhibitor (svi p >0,05). Ukupno trogodišnje preživljenje TNF-α inhibitora iznosilo je 75,8 %. Kod ispitanika liječenih adalimumabom trogodišnje preživljenje iznosilo je 72,8 %, za golimumab 80 % te infliksimab 75 % (svi p >0,05). Zaključci: Uspoređujući ispitanike liječene adalimumabom, golimumabom i infliksimabom u prvoj liniji biološke terapije, naše istraživanje na malom broju ispitanika pokazalo je kako nema značajne razlike u njihovoj učinkovitosti i preživljenju.