Nedostaci standardnog radiograma pri obradi ozljede vratne kralježnice u visokorizičnih pacijenata : prikazi slučajeva = Deficiency of plain film radiography in the evaluation of cervical spine injury in high-risk patient : case reports - Petrić, Tamara, liječnica (Array, 2020)
Cilj: Istaknuti nedostatke standardnog radiograma pri obradi ozljede vratne kralježnice, posebice u visokorizičnih pacijenata u kojih je zbog patoanatomskih promjena ova dijagnostička pretraga otežana (ankilozantni spondilitis, stenoza spinalnog kanala i osteoporoza). Prikaz slučaja: Prikazali smo obradu ozljede vratne kralježnice u dva visokorizična pacijenta (osteoporotičnog te pacijenta s ankilozantnim spondilitisom). Prijelomi vratne kralježnice češći su u te dvije skupine i mogu nastati blažim padom. Mehanizam ozljede je u oba slučaja bio pad sa svoje visine. Inicijalni neurološki pregled kod oba pacijenta bio je uredan, tek je odgođeni pregled ukazao na neurološki deficit: u prvom slučaju nekoliko sati nakon ozljede, a u drugom slučaju devet dana nakon ozljede. U oba slučaja ozljeda vratne kralježnice bila je dijagnosticirana naknadno učinjenim MSCT-om vratne kralježnice. Zaključak: S obzirom na potencijalno opasne posljedice neprepoznate i neliječene ozljede vratne kralježnice, htjeli smo naglasiti potrebu za daljnjim istraživanjem i kreiranjem adekvatnog algoritma za visokorizične pacijente. Zbog svoje visoke specifičnosti i senzitivnosti, MSCT bi trebao biti metoda izbora pri dijagnosticiranju ozlijede vratne kralježnice u toj grupi pacijenata.