Magnetska rezonancija i kompjutorizirana tomografija u dijagnostici cističnih lezija gušterače : Magnetic resonance and computed tomography imaging of cystic pancreatic lesions - Petrović, Nikša (Array, 2020)
Cistične lezije gušterače su raznovrsna grupa lezija s vrlo širokom histološkom diferencijacijom, od benignih tvorevina do invazivnih malignih tumora. Predstavljaju klinički problem budući da je etiologija tih promjena vrlo raznolika, tijek bolesti često asimptomatski, a potencijalno su malignog karaktera. Tijekom godina broj pacijenata s dijagnosticiranim cističnim lezijama gušterače je značajno porastao prvenstveno zbog napretka radioloških tehnika i starenja populacije. Kompjutorizirana tomografija i magnetska rezonancija predstavljaju izvrsne slojevne slikovne metode za otkrivanje i karakterizaciju cističnih lezija te su predvodnice u dijagnostici i temelj odluke o terapijskom pristupu. U radu ćemo ukratko prikazati spektar najčešćih cističnih lezija gušterače i njihovu radiološku prezentaciju.