Učinkovitost liječenja bola terapijom udarnog vala u plantarnom fascitisu, kalcificirajućem tendinitisu ramena i lateralnom epikondilitisu lakta : Efficacy of pain treatment with shock wave therapy in plantar fasciitis, calcific tendinitis of the shoulder and lateral epicondylitis of the elbow - Grubić Kezele, Tanja (Array, 2020)
Uvod: Terapija udarnim valom (TUV) (od engl. shockwave therapy) je neinvazivna metoda temeljena na mehaničkim pulsovima koji se u obliku vala šire kroz ljudsko tijelo te izazivaju mikroskopske intersticijalne i ekstracelularne biološke učinke među kojima je i regeneracija tkiva. Cilj: Cilj ovog retrospektivnog istraživanja bio je ispitati učinkovitost i razlike u liječenju bola TUV-om u pacijenata s dijagnozama plantarni fascitis, kalcificirajući tendinitis ramena i lateralni epikondilitis lakta nakon upotrebe tri i pet uzastopnih tretmana. Ispitanici i metode: U radu su korišteni podatci pacijenata iz baze podataka Zavoda za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra u Rijeci, a pri tome su u skladu s Helsinškom deklaracijom ostali anonimni: dob, spol, mjerenja intenziteta bola dobivena uz pomoć vizualno analogne skale (od engl. Visual Analogue Scale, VAS). Ispitanici su podijeljeni u dvije grupe za svaku dijagnozu (TUV3 i TUV5). Ispitivanje je sadržavalo ukupno 148 pacijenata: plantarni fascitis N = 50, kalcificirajući tendinitis ramena N = 50 i lateralni epikondilitis lakta N = 48. Rezultati: Primjena terapije udarnim valom kod pacijenata s dijagnozama plantarni fascitis, kalcificirajući tendinitis ramena i lateralni epikondilits lakta, s ciljem smanjenja intenziteta bola, pokazala se uspješnom. Dobivenim rezultatima utvrđeno je da primjena pet TUV tretmana dovodi do boljih rezultata smanjenja bola u sve tri dijagnoze negoli samo tri primijenjena tretmana (p <0,001; p <0,001; p <0,001). Nadalje je utvrđeno da se nakon tri primijenjena tretmana postigao bolji učinak smanjenja bola kod plantarnog fascitisa negoli kod kalcificirajućeg tendinitisa ramena i lateralnog epikondilitisa lakta, dok nakon pet primijenjena tretmana nije bilo razlike u smanjenju bola među dijagnozama. Zaključak: Ova studija preporučuje primjenu pet tretmana kod sve tri dijagnoze kako bi pacijenti imali bolji učinak smanjenja bola.