Anterolateralni sindrom sraza : Anterolateral ankle impingement - Mokrović, Hrvoje (Array, 2020)
Anterolateralni mekotkivni sindrom sraza gležnja je stanje kod kojeg dolazi do uklještenja kronično upalno promijenjenih hipertrofiranih mekih tkiva unutar zgloba između prednjega ruba tibije i vrata talusa pri dorzalnoj fleksiji stopala. Predstavlja jedan od češćih uzroka kroničnog bola u gležnju zaostalih nakon ozljede. Javlja se kao komplikacija uganuća gležnja u 1 do 2 % slučajeva. Ozljeda ligamenata i prednje zglobne kapsule, kao i okolnog masnog tkiva, dovodi do lokalne upalne reakcije tkiva te zbog ponavljajuće mikrotraume do kroničnog sinovitisa uz hiperplaziju i fibrozu mekih tkiva. Dijagnoza se temelji na anamnezi i kliničkom pregledu te rendgenološkoj obradi, upotpunjenima ultrazvučnom pretragom i magnetskom rezonancijom (MR). U većini slučajeva anterolateralni mekotkivni sraz zahtijeva operacijsko liječenje. Artroskopija gležnja predstavlja zlatni standard u operacijskom liječenju.