Udružena rekonstrukcija prednjeg križnog i anterolateralnog ligamenta koljena korak naprijed ili samo trend u ortopediji? = Combined reconstruction of anterior cruciate and anterolateral knee ligaments - a review : step forward or just a trend in orthopaedic surgery? - Vrgoč, Goran, liječnik; Vuletić, Filip; Ivković, Alan; Janković, Saša (2020)
Izolirana rekonstrukcija prednjeg križnog ligamenta (ACL) predstavlja zlatni standard u kirurškom liječenju rupture prednjeg križnog ligamenta. No, neuspjeh cijeljenja presatka i ostatna rotacijska nestabilnost koljena i dalje su česte postoperativne komplikacije. Anterolateralni ligament (ALL) i njegova uloga u kontroli rotacijske stabilnosti dobila je značajan interes 2013. nakon objave njegova „ponovnog otkrića”. Ta ligamentarna struktura, opisana još davne 1879., potječe od proksimalnog i stražnjeg dijela lateralnog epikondila bedrene kosti i hvata se na goljeničnoj kosti, na sredini između Gerdyjeva tuberkla i glavice fibule. Biomehanička ispitivanja pokazala su da anterolateralni ligament djeluje kao pasivni stabilizator koljena tijekom unutarnje rotacije koljena, i kod rupture ACL-a i lateralnih struktura koljena odgovoran je za nastanak pivot-shift fenomena. Pokazalo se da izolirana rekonstrukcija ACL-a u pacijenata s ozljedom ACL-a i ALL-a ne može vratiti normalnu kinematiku koljena, za razliku od njihove kombinirane rekonstrukcije. Uz to, dosadašnja literatura nudi brojne dokaze u smislu poboljšanja stabilnosti koljena nakon kombiniranog postupka rekonstrukcije ACL-a i ALL-a. Štoviše, nedavne kliničke studije pokazale su da ALL ima zaštitni učinak na očuvanje presatka ACL-a, kao i na brži ponovni povratak u sport i opće zadovoljstvo pacijenata s operativnim zahvatom. Ovaj pregledni rad ima za cilj dati pregled dosadašnjeg znanja anatomije, funkcije i učinka rekonstrukcije ACL-a i ALL-a u pacijenata s puknućem ACL-a.
Isolated anterior cruciate ligament (ACL) reconstruction is the gold standard in surgical treatment of anterior cruciate ligament rupture. However, graft failure rates and residual rotational instability of the knee are still common post-operative complications. The anterolateral ligament (ALL) and its role in controlling rotational stability gained considerable interest in 2013 following the announcement of its ‟rediscovery”. This ligamentous structure, described back in 1879, originates just proximal and posterior of the lateral epicondyle of the femur and it ends on the tibia, midway between Gerdy's tubercle and the head of the fibula. Biomechanical studies have shown that the anterolateral ligament acts as a passive knee stabilizer during internal knee rotation and in the rupture of the ACL and lateral knee structures is responsible for the presence of a pivot-shift knee phenomenon. It has been shown that isolated ACL reconstruction in patients with ACL and ALL injury cannot restore normal knee kinematics unlike their combined reconstruction. In addition, recent literature shows evidence in terms of improving knee stability after a combined ACL and ALL reconstruction procedure. Moreover, recent clinical studies have shown that ALL has a protective effect on the preservation of ACL graft as well as on the faster return to sport and overall patient satisfaction. This review aims to give an overview of our current knowledge of the anatomy, function, and effect of combined ACL and ALL reconstruction in patients with ACL rupture.
Bibliografija: 28 jed.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Lateralna ekstraartikularna tenodeza -- Prednji križni ligament -- Koljeno -- Kirurško liječenje -- Rotacija koljena