Sportske ozljede i oštećenja ručnog zgloba i šake : Wrist and hand sports injuries and lesions - Hrabar, Dina (Array, 2020)
Cilj: Prikazati iskustva u operacijskom liječenju sportskih ozljeda i oštećenja ručnog zgloba i šake u posljednjih 10 godina. Ispitanici i metode: U ovo istraživanje uključeno je 70 pacijenata kod kojih je učinjeno 70 operacija zbog sportske ozljede ili oštećenja ručnog zgloba i šake u periodu od 1. 3. 2010. do 31. 3. 2020. u Klinici za ortopediju i traumatologiju Lovran. Rezultati: Od 70 pacijenata uključenih u ovo istraživanje, njih 14 (20 %) je ženskog spola, a 56 (80 %) muškog spola. Raspon dobi pacijenata je od 10 do 50 godina. Prosječna dob pacijenata iznosi 23,7 ± 8,5 godina. Kod 35 (50 %) pacijenata bila je zahvaćena lijeva strana, a kod preostalih 35 (50 %) pacijenata desna strana. Kod 34 (49 %) pacijenata sportskom ozljedom ili oštećenjem bila je zahvaćena šaka, dok je kod 36 (51 %) pacijenata sportskom ozljedom ili oštećenjem bio zahvaćen ručni zglob. Od operacijski liječenih sportskih ozljeda u području šake (28) najzastupljeniji su operacijski zahvati osteosinteze prijeloma metakarpalnih kostiju (20) i falangi prstiju (8). Za razliku od operacijski liječenih sportskih ozljeda u području šake, učestalije je operacijsko liječenje sportskih oštećenja negoli ozljeda u području ručnog zgloba (P <0,001). Zaključci: Ovo je prvo istraživanje u našoj populaciji kojim su dobiveni podaci o vrstama sportskih ozljeda i oštećenja ručnog zgloba i šake liječenih operacijski u posljednjih 10 godina. Gotovo 10 % operacija u području ručnog zgloba i šake su operacije sportskih ozljeda i oštećenja. Iako su prijelomi najčešći uzrok operacijskog liječenja sportskih ozljeda ručnog zgloba i šake, ozljede i oštećenja mekih tkiva ručnog zgloba i šake također su učestali uzrok operacijskog liječenja.