Artroskopsko liječenje oštećenja tetive subskapularisa : Arthroscopic repair of subscapularis tendon tears - Matejčić, Nikola, ortoped (Array, 2020)
Cilj: prezentacija principa, tehnike i rezultata artroskopskog liječenja oštećene tetive subskapularisa. Ispitanici i metode: u razdoblju od 1. siječnja 2015. do 1. siječnja 2019. učinili smo 289 operacija ramena zbog oštećenja tetiva rotatorne manžete. Lezije tetive subskapularisa podijelili smo po Lafosseu i liječili artroskopski ili artroskopski asistirano. Analizirali smo rezultate isključivo artroskopskog liječenja 31 dostupnog pacijenta s lezijom tetive subskapularisa kojima je od operacije do procjene prošlo 6 i više mjeseci. Pacijenti su ispitani o prije i poslijeoperacijskim mogućnostima i tegobama po upitnicima Oxford shoulder score (OSS) i Subjective shoulder value (SSV). Rezultati: kod 89 slučajeva (30,79 %) našli smo oštećenje tetive subkapularisa od kojih 8 izoliranih (2,76 % svih lezija manžete) i 81 udružen s oštećenjem ostalih tetiva manžete. Kod 72 pacijenta (80,9 %) učinili smo artroskopsku operaciju, a u 17 slučajeva otvorenu uz artroskopsku asistenciju. 31 dostupan pacijent iz grupe artroskopski operiranih procijenjen je 17,96 ± 8,25 mjeseci od operacije upitnicima Oxford shoulder score i Subjective shoulder value (odziv 43,05 %). Oxford shoulder score značajno se povećao s 14,19 preoperativno na 36,74 postoperativno (p = 0,002). Subjective shoulder value također se značajno povećao s 27,32 na 82,33 (p <<0,001). Zaključak: artroskopsko liječenje oštećenja tetive subskapularisa, izolirano ili udruženo s ostalim lezijama manžete, predstavlja siguran i efikasan način liječenja s odličnim rezultatima.